Harmadik nekifutásra sem tudott az elit tagja maradni a magyar jégkorong-válogatott

Hiába kezdett nagyon jól, végül szétlövések után vereséget szenvedett Ausztria ellen a magyar férfi jégkorong-válogatott a finn-lett közös rendezésű világbajnokság A-csoportjának utolsó fordulójában, aminek köszönhetően ismét búcsúznia kellett az elittől.

A magyar csapat korábban kétszer is megpróbálta felvenni a versenyt a világ legjobbjaival, de eddig egyetlen alkalommal sem jártak sikerrel. Először a 2008-as divízió I-es világbajnokság megnyerésével férkőztek be az elitbe, de a 2009-es vb-n nem termett túl sok babér a számukra.

A csoportkörben minden mérkőzésüket elveszítették a magyarok, Kanada ellen sajnos egy 9-0-s zakóba is belefutottak, de azért Szlovákia ellen sikerült egy szoros meccset játszaniuk, annak a találkozónak 4-3 lett a vége.

Az osztályozó sem sikerült sokkal eredményesebben, újabb három vereség következett: Dánia, Németország és Ausztria legjobbjaival sem tudtuk felvenni a versenyt.

A következő feljutásig 6 évet kellett várnunk, Krakkóban szerencsére ismét sikerült a csoda, így 2016-ban újra a jégkorong-világbajnokság főcsoportjában szerepelhetett a magyar válogatott. Ezen a világversenyen összejött az első magyar győzelem is, Fehéroroszország ellen kiváló napot fogtak ki a mieink és végül könnyedén 5-2-re meg is vertük őket.

A begyűjtött három pont azonban akkor is kevésnek bizonyult, a bennmaradáshoz 5 egységre lett volna szükségünk, ami végül a franciáknak jött össze, akik éppen ellenünk játszottak a legjobban, 6-2-es győzelmük pedig az elitben maradást jelentette a számukra.

Tavaly aztán újabb 6 év elteltével ismét sikerült beverekednünk magunkat a világ legjobb 16 csapata közé, miután Ljubljanában a divízió I-es világbajnokság A-csoportjában a második helyet szereztük meg Szlovénia mögött.

Így jutottunk el a 2023-as tornához, ahol ismét a bennmaradás volt a magyar válogatott egyetlen célja, és ami az utolsó pillanatig elérhető közelségben is volt. A mieink több komoly zakóba is belefutottak Tamperében, három mérkőzést is 7-1-re veszítettünk el, de amikor nagyon fontos volt, akkor a játékosok szívüket-lelküket kitették a jégre és a végsőkig küzdöttek.

Ennek is köszönhetően sikerült legyőznünk Franciaországot a harmadik fordulóban, ahol folyamatosan a franciák szerezték meg a vezetést, mi pedig futottunk az eredmény után. Az összecsapás végül hosszabbításba torkollott, amit szerencsére sikerült behúznunk, aminek két pont lett a jutalma.

Ekkor már látszott, hogy Ausztriával leszünk versenyben a bennmaradásért, és valószínűleg az utolsó, egymás elleni meccs dönt majd mindenről.

A találkozó nagyon jól indult magyar szempontból, a 8. percben Sofron István révén sikerült megszereznünk a vezetést.

Sokáig azonban nem örülhettünk, pár perccel később az ellenfél legjobb játékosa, Marco Rossi egy remek akció végén egyenlített. Szerencsére erre a magyar csapatnak is volt válasza, fél perccel az első harmad vége előtt újra előnybe kerültünk, ezúttal is Sofron volt a gólszerző.

A második játékrész is álomszerűen indult, a 4. percben Horváth Milán távoli lövése utat talált az osztrák kapuba, és ekkor a játék képe alapján bőven volt okunk a bizakodásra. Az újabb bekapott gól azonban felrázta az osztrákokat is, akik előbb egy szerencsés góllal, majd egy emberelőnyös találattal gyorsan kiegyenlítettek.

A záróharmad 3-3-as döntetlenről indult, mindkét együttesnek meg voltak a lehetőségei a mérkőzés lezárására, de végül egyik alakulat sem tudott élni ezekkel, így jöhetett a hosszabbítás. A három a három elleni felállás igencsak feküdt a mieinknek, a hosszabbítás nagy része az irányításunk alatt zajlott, de a ziccereket nem sikerült gólra váltanunk, így végül szétlövésben dőlt el a bennmaradás sorsa.

A ráadásban látott tűznek sajnos a szikrája sem látszott a büntetők során, a magyar csapatból senkinek sem sikerült túljárnia az osztrák kapus eszén, míg a túloldalon Ganahl és Heinrich is betalált, így végül nyugati szomszédaink az utolsó pillanatban kiénekelték a sajtot a szánkból.

A magyar válogatott tagjai a jégkorong-világbajnokság hetedik fordulójában játszott Magyarország-Ausztria mérkőzés végén a finnországi Tamperében 2023. május 22-én. (Forrás: MTI/Illyés Tibor)

Ilyen közel tehát még egyszer sem voltunk a bennmaradáshoz, minden dicséret megilleti a magyar játékosokat, remélhetőleg nem kell újabb hat évet várnunk egy ehhez hasonló lehetőségre, és az itt begyűjtött tapasztalatokat már a következő évben kamatoztatni tudjuk.

A címlapképen az osztrák Manuel Ganahl gólt szerez Bálizs Bence kapus mellett a jégkorong-világbajnokság hetedik fordulójában játszott Magyarország-Ausztria mérkőzésen a finnországi Tamperében 2023. május 22-én. Forrás: MTI/Illyés Tibor

Iratkozzon fel hírlevelünkre