Lemondott Florin Citu

Lemondott a kétkamarás román parlament szenátusának elnöki tisztségéről is szerdán Florin Citu volt román miniszterelnök, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) korábbi elnöke, miután a párt vezetői lemondásra szólították fel.

Citu lemondását Nicolae Ciuca miniszterelnök, a PNL elnöke jelentette be, a PNL kormányzati és parlamenti felelősségére, a kormányzati és koalíciós szintű döntések által megkövetelt összhang szükségességére hivatkozva. Hozzátette: a felsőház vezetését ideiglenesen Alina Gorghiu liberális szenátor veszi át.

Florin Citu rendszeresen bírálta a nagykoalícióban részt vevő Szociáldemokrata Párt (PSD) kezdeményezéseit és a koalíció egyes döntéseit.

A politikus azt mondta: a politikai tisztségek nem egy életre szólnak, miután megvonták tőle a politikai bizalmat, nem akarta az őt támogató párttársait abba a kínos helyzetbe hozni, hogy a pártvezetés döntése ellen szavaznak. Citu szerint a PNL sokkal jobb eredményekkel kormányzott volna, ha nem lépett volna koalícióra a PSD-vel.

Citu kevesebb mint egy évig volt a 2020-as parlamenti választások után alakult jobbközép koalíciós kormány miniszterelnöke, és még rövidebb ideig – tavaly szeptembertől idén áprilisig – a PNL elnöke.

A politikust tavaly novemberben választották a szenátus élére, miután Klaus Iohannis államfő Nicolae Ciuca volt védelmi minisztert bízta meg kormányalakítással, és megalakult a Romániát azóta vezető PSD-PNL-RMDSZ nagykoalíció.

(MTI)

A címlapképen Florin Citu román miniszterelnök látható a koalíciós kormányának megbuktatását célzó bizalmatlansági indítvány vitája előtt a kétkamarás román parlament együttes ülésén Bukarestben 2021. október 5-én. Forrás: MTI/EPA/Robert Ghement

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre