Nem fognak örülni az autósok – Karácsonyék megdrágították a fővárosi parkolást

A jelenlegi bonyolult, 27-féle parkolási zóna helyett átlátható, világos, négy zónatípusból álló egységes parkolási rendszert vezet be a Fővárosi Önkormányzat, és megemeli a parkolási díjakat is - döntött a Fővárosi Közgyűlés többsége.

A közgyűlés 22 igen szavazattal és 7 nemmel új parkolási rendeletet alkotott, eszerint a főváros területén négy zónát határoznak meg, az A-jelű zónában 600 forintba kerül majd óránként a parkolás, és 8 és 22 óra között kell a díjat fizetni, a B-jelűben 450 forint az óradíj 8 és 20 óra között, a C-zónában 300 forint, 8-18 óra között, a D-zónában pedig 200 forint, 8-18 óra között. Az A-B-C zónákban legfeljebb három órát lehet parkolni, a D-zónában ez nincs korlátozva. A jelenlegi parkolási díjak 175 és 525 forint között mozognak.

Az új szabályozás szeptember első hétfőjén, azaz 5-én lép hatályba.

Az új parkolási rendszer részeként egységes információs táblák is megjelennek az utcákon, amelyek egyértelművé teszik az egyes parkolási zónák jellemzőit. Emellett körülbelül 10 százalékkal nő a parkolási díjas zónák területe.

A budapesti Fidesz szerdán Facebook-oldalán közölte: módosító javaslatot nyújtanak be a parkolási rendszer átalakításához. Azt javasolták, hogy a 2010 óta jól működő II. és VI. kerületi gyakorlathoz hasonlóan reggel 8.00 helyett 8.30-tól kelljen fizetni a parkolásért Budapesten.

Így a szülők nyugodtan bekísérhetik gyerekeiket az iskolába, óvodába – tették hozzá. Abban bíztak, hogy a baloldali képviselők is elfogadják a módosító javaslatot, ezzel megkönnyítve a budapesti családok hétköznapjait.

A közgyűlés többsége nem azonban nem támogatta a Fidesz-KDNP-frakció ezen módosító javaslatát.

(Forrás: MTI)

A címlapképen Karácsony Gergely főpolgármester nyilatkozik a sajtónak a Városházán 2022. május 25-én. Forrás. MTI/Bruzák Noémi

Iratkozzon fel hírlevelünkre