Hazánkban is bevezetik az EP vagyonnyilatkozati rendszerét

Bevezetik Magyarországon az Európai Parlament (EP) vagyonnyilatkozati rendszerét, amely lényegében megegyezik a német szabályokkal is – írta Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető Facebook-bejegyzésében.

Kifejtette: „sok bírálat éri hosszú évek-évtizedek óta a magyar vagyonnyilatkozati rendszert, ezért függetlenül attól, hogy ezek megalapozottak-e vagy sem, érdemes változtatni”. Hangsúlyozta:

a Magyarországgal szembeni „brüsszeli kettős mérce sajnos a mindennapjaink része”, ezért mindezt kivédendő az tűnik a legcélszerűbbnek, ha az EP-ben használt szabályokat „szóról-szóra beépítjük a magyar jogba”.

Ugyanezt a rendszert használják például Németországban is, így talán – legalább ezen a területen – elkerülhetők a nemzetközi viták – jegyezte meg.

A politikus közölte: a most benyújtott javaslatuk az országgyűlési képviselőkre és a rájuk vonatkozó törvény alapján meghatározott vagyonnyilatkozat-tevőkre vonatkozik, de még az idei évben minden más, külön ágazati jogszabályban felsorolt vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettség alá eső személy – például polgármesterek és önkormányzati képviselők – esetében megalkotják ugyanezen szabályokat. Ez így helyes – tette hozzá.

(MTI)

A címlapképen Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője nyilatkozik a sajtónak az Országgyűlés alakuló ülését előkészítő második tárgyalás után az Országházban 2022. április 27-én. Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Iratkozzon fel hírlevelünkre