Nem nevezheti magát katolikusnak a BLM és LMBTQ mozgalmakat támogató iskola

blm lmbtq

A massachusettsi Worcester püspöke dekrétumot adott ki: a 2003 óta az egyházmegye területén működő Betlehemi Iskola nem nevezheti magát katolikusnak, mivel támogatja az LMBTQ és a BLM mozgalmakat.

Az iskola hátrányos helyzetű családok 5–8. osztályos fiúgyermekei számára jött létre. A magát katolikusnak nevező intézmény vezetősége nemrég úgy döntött, hogy engedélyezi a szivárványos és a BLM-mozgalmat jelképező zászló kihelyezését az épület elé.

Az egyházmegye püspöke, Robert J. McManus többször is nemtetszését fejezte ki az esettel kapcsolatban. Május 4-én nyílt levélben jelentette ki, hogy „ezek a szimbólumok olyan ideológiákat jelképeznek, amelyek szembemennek a katolikus erkölcsi és társadalmi tanítással”.

A szivárványos zászló a homoszexuális házasságot hirdeti, ami a katolikus egyház szerint bűn. A püspök úgy látja, a BLM-mozgalom olyan elveket támogat, amelyek a család egységét támadják, ami a katolikus egyház egyik legfontosabb eleme.

McManus megfogalmazta, hogy ezen szimbólumok kifüggesztése egy katolikus intézmény előtt elfogadhatatlan és zavaros üzenetet sugároz a külvilág felé az egyházról.

A kánonjog értelmében Robert J. McManus püspök felelősséggel tartozik az egyházmegye területén működő katolikus iskolákért. Ezért döntött úgy, hogy dekrétumot ad ki a keresztény értékrenddel ellentmondó viselkedést tanúsító iskolával szemben, miután többszöri felszólítás után sem távolították el a zászlókat.

A püspöki rendelet kimondja, hogy a worcesteri Betlehemi Iskola ezentúl nem nevezheti magát katolikusnak. Sem az épületben, sem máshol nem szervezhetnek intézményes szinten katolikus szentmisét. Ezenfelül el kell távolítani Daniel P. Reilly Emeritus püspök nevét az iskola támogatóinak listájáról.

A püspöki dekrétum az egyházmegye oldalán olvasható.

A címlapkép forrása: Facebook/Nativity School of Worcester

Iratkozzon fel hírlevelünkre