Kurátorokkal várja a látogatókat a Néprajzi Múzeum

Június közepétől a Néprajzi Múzeum új kiállításai rendszeres kurátori vezetéssel is felfedezhetők. A ZOOM, a Kerámiatér és a Megérkeztünk tárlatok az alkotók segítségével és értelmezésében tárulnak fel az érdeklődők számára.

A Néprajzi Múzeum 150 év után végleges helyére, a Városliget kapujába költözött, ahol több új kiállítással és különleges élményekkel várja a látogatókat. Június közepétől a múzeum programjai között kurátori tárlatvezetések is elérhetők.

A ZOOM látványos terében a látogató a megszokottól eltérő múzeumi élményben részesülhet: a kurátorok itt értelmezések, szövegek nélkül mutatják be a tárgyakat játékos megközelítések segítségével. Ha belépünk ebbe az etnográfia és muzeológia nézőpontjait felforgató világba, nézőpontváltásra lesz szükségünk, hogy bizonyos ellentétpárokon keresztül képesek legyünk a dolgok mélyére zoomolni. Ebben segít most a kurátor.

Ősrobbanás a Néprajzi Múzeumban. (Fotó: Tóth Gábor, Vasarnap.hu)

A Megérkeztünk kiállításban a költözés jelképe, a zsúfolásig telt láda nyílik ki, amelyből meglepő tárgyak kerülnek elő. Az itt látható több mint száz tárgy jelentős része ritkán, vagy sohasem került ki a raktárból, most azonban a gyűjtemény legnépszerűbb darabjaival közösen, frissen restaurálva tárják fel a Néprajzi Múzeum múltját és jelenét. Egzotikus kultúrák és a magyar paraszti világ emblematikus emlékei együtt jelennek itt meg: bőrből, elefántcsontból készült afrikai tárgyak, tollkorona az Amazonas vidékéről, japán szamurájkard, vagy Amur-vidéki halbőr ruha. Hogy mik voltak a válogatás szempontjai, vagy miről mesél egy-egy tárgy, többek közt az is kiderül a kurátorok által tartott vezetéseken.

Mostantól az épület főlépcsője mellett mintegy 4000 műtárgyat felvonultató lenyűgöző Kerámiatér is megismerhető a kurátorok szemével. A látványtárban, mely nyitvatartási időn túl is ingyenesen látogatható, a kerámia tárgyak a múzeum magyar és nemzetközi gyűjteményeiből kerülnek bemutatásra. Aki a kurátorokkal közösen végigböngészi ezeket, benyomást nyer a múzeumi gyűjtőszenvedélyről, a tudományos feldolgozómunkáról és arról a végtelen számú témáról, amely a múzeumi tárgyakon keresztül tanulmányozható.

A tárlatvezetésen való részvételhez belépőjegy váltása és tárlatvezetési díj fizetése is szükséges, kivéve az ingyenesen látogatható Kerámiatér esetében. További részletek a Néprajzi Múzeum oldalán érhetőek el.

 

Forrás: Néprajzi Múzeum

Megnyitja kapuit az új Néprajzi Múzeum

Budapest új ékszerdoboza lett a Néprajzi Múzeum + GALÉRIA

Szenzációs lett a Szentendrei Skanzen Erdélye

Kiemelt képünk forrása: Tóth Gábor, Vasarnap.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre