Az Egerszalóki Találkozó idén magasabb fokozatba kapcsolt

Kerényi Lajos atya és Varga Béla atya, az Egerszalóki Találkozó ma is fiatal „öregjei”. Fotó: Egri Főegyházmegye

Az Egerszalóki katolikus lelkigyakorlat az elcsendesedés és belső elrendeződés programja mellett mindig gazdag keresztény könnyűzenei kínálattal érkezett. A négy napos rendezvény szorosan kötődik a találkozó lelki atyjához. Az idén 95 éves Kerényi Lajos piarista szerzetes – mindenki örökifjú Lajos atyája – elválaszthatatlanul összefonódott a „szalókos fiatalok” kihagyhatatlan nyári eseményével. Zenei szempontból ugyanígy fémjelzi az alkalmat Sillye Jenő neve, aki éppen idén ünnepli a 75-ik születésnapját. Az idei Szalók tehát többszörösen jubilál, ám nem kerül negédes nosztalgikus hangulatba. Ehelyett magasabb fokozatba kapcsolva, újra csak buzdítja a fiatalokat az idei mottóval, Izajás próféta szavait kölcsönözve: „Engem küldj!” Ehhez a felszólításhoz bizonyosan hozzátársul majd Lajos atya aranymondásként elhíresült kérése: „Fiúk, gyertek el papnak! Lányok, gyertek el apácának – vagy szüljetek papokat!”

2022. július 14 és 17 között rendezik meg a szokásos helyszínen – az egerszalóki templom közvetlen környezetében és a szomszédos temető szomszédságában – az Egerszalóki Ifjúsági Találkozót és Lelkigyakorlatot. Az 1982 óta megrendezett esemény a résztvevők számára a 40 évért való hálaadáson túl örömre ad okot az is, hogy a lelkigyakorlat vezetője, Kerényi Lajos piarista atya kettős jubileumot ünnepel, hiszen 95 éves és 70 éve szolgál papként.

A szentmisék és lelki programok mellett ezúttal is lesznek kiscsoportos beszélgetések, műhelyek, tanúságtételek és koncertek (Szalók Band, Ezek Band, Kisút Zenekar, Chrods Zenekar). A jelenlévők többek közt találkozhatnak majd Ternyák Csaba egri érsekkel, Marton Zsolt váci megyéspüspökkel, Böjte Csabával, Roska Péter atyával és Dr. Fodor Rékával – Afrékával és férjével Greguss Sándorral is. Ezen kívül több lelkiségi mozgalom és szerzetesrend képviselőivel szintén, de lesz még laser-show és fellép László Attila, valamint táncházat tart az Esztenás zenekar.

A találkozó lelkigyakorlatos tematikáját az Egerszalóki Levél vezeti be, amelyet előzetesen feldolgozhatnak a találkozóra érkezők. Az idei központi gondolat a hivatásokat – papi, szerzetesi, családos, szakmai… – járja körbe. „Hová küldesz Uram?” – teszi fel a témafelvezetés elején Lajos atya.

Kerényi Lajos atya biztatja az időseket, hogy ne féljenek

A fiatalokkal és betegekkel hűségesen foglalkozó lelki guru hozzáteszi: „Az emberek közé. Keresztény vagy, vedd észre, hogy milyen sok minden hiányzik a világból! Kilopták az ALKOTÓT. A nietzschei gondolatok nagy teret nyertek:

»Megöltük az Öregistent. Új isten áll a helyére és az ÉN vagyok.« Ez az übermenschi gondolat, mely hibásán azt hirdeti, hogy Isten nélkül, papok és urak nélkül »szeptember májussá szépül«. Keresztény fiatal! A helyeden vagy? Tudod mi lett és lesz ennek az eredménye? A féktelen szabadosság, aminek akadály az Isten és a parancsolatok.”

A Gulág hatalmas istenélmény volt – Kerényi Lajos piarista a Vasárnapnak

A téma tehát húsbavágóan fontos válaszokat keres minden fiatal számára. Az elmélkedések mellett hiteles, „híres” embereket is felvonultatnak a rendezők. Láttatni akarják: Isten mellé állni talán nem egyszerű a mai világban sem, ám egyáltalán nem lehetetlen vállalkozás. Ez a legnagyobb boldogsággal ajándékoz meg.

Kerényi Lajos: Keressük az eszmét a társadalom építőköveiben!

A címlapképen Kerényi Lajos atya és Varga Béla atya, az Egerszalóki Találkozó ma is fiatal „öregjei” láthatók. Forrás: Egri Főegyházmegye

Iratkozzon fel hírlevelünkre