Kerényi Lajos atya biztatja az időseket, hogy ne féljenek

Kerényi Lajos atya rendszeresen járja a kórházakat, hétről hétre találkozik a sokszor csüggedt szívű betegekkel a kórtermekben. A vírusjárvány miatt most nem látogathatja meg egyik kórházát sem, pedig szívesen megtenné. A betegei nagyon hiányoznak már neki, akiknek rendszeresen közvetíti Jézus szeretetét és irgalmát. A kialakult helyzet és az a miatti félelem eszköz is lehet Isten kezében. A ma is aktívan tanító, kilencvenes éveiben járó piarista az időseknek is üzent.

Az óvintézkedések miatt most nem látogathatom a betegeimet. Azért se, hogy én ne vigyek be oda valami fertőzést, és az olyan idősekre is vigyáznak most, mint én vagyok. Amíg ez nem lehetséges, addig is tudunk imádkozni és engesztelni. De már alig várom, hogy lássam a betegeket! Tanítani is jó lenne újra „élőben” a diákjaimat.

A digitális módszer révén viszont belépünk a hittanórákkal is a családok legszűkebb környezetébe. Az a küldetésünk, hogy minden úton-módon meg tudjuk szólítani az embereket.

Minden nem jóban is van mindig valami nagyon jó.

Nem az első eset a történelemben, hogy egy járvánnyal kell az emberiségnek megküzdenie. Az emberek ilyenkor megdöbbennek, és finomabbá válik a lelkük. A halál vagy az attól fenyegetett időszakok nagyon erős megszorítói az embereknek. Ott nagyon sokan „Istenhez hanyatló árnyékká” változnak át, ahogy Ady fogalmazza. „Szeret kibékülni az ember, mikor halni készül”.

Egészen más ilyenkor a világ, átalakul, letisztul az emberek gondolkodása. A nagyképűek megszelídülnek. A szenvedés valójában Isten-áldás. Lehántja a gőg kemény magját az emberről, aki ezután végre tud helyesen gondolkodni.

A félelem egy komoly kegyelmi adomány is. Nem jó, nem kellemes, de mégis nagyon hasznos gyümölcsöt teremhet. Ilyenkor elkezdjük komolyan venni, amit Jézus mondott: „aki utánam akar jönni, vegye föl keresztjét”. Egymást kell ebben segítenünk, hogy ne a félelem győzzön bennünk!

„Bízd sorsodat az Úrra, ő gondoskodik rólad, te meg ne aggódjál”

– üzeni az idősek számára is a Szentírás. Vagyis a félelem és az aggódás soha ne alakuljon át pánikká vagy belső depresszióvá! A hit és a bizalom Jézusban nagyon nagy érték és valóság.

Kerényi Lajos piarista

Kiemelt képünket Kürtös Kata/Vasárnap.hu készítette.

További olvasásra ajánlott írásunk:

A Gulág hatalmas istenélmény volt – Kerényi Lajos piarista a Vasárnapnak

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre