Szentkirályi Alexandra: Nőként ne akarjunk a legjobb férfiak lenni! + Galéria

Szentkirályi Alexandra

Június 14-én Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő volt a Kávézz és kérdezz! eseménysorozat meghívott vendége a Scruton kávézóban. A Fidesz-KDNP politikusa személyes hangvételű beszélgetésben mesélt saját életéről és arról, hogyan látja a nők helyzetét a magyar közéletben. Az eseménysorozat érdekessége, hogy a meghívott vendégek a beszélgetés előtt kávét főznek a közönségnek.

A beszélgetés fő témája az volt: vajon hogyan lehet fiatalon nőként érvényesülni a magyar közéletben.

Szentkirályi szerint Magyarországon Európa-viszonylatban magas a vezető beosztású nők száma – nem csak a közéletben, de más szakterületeken is. Egy 2020-as felmérést idézett, amely alapján hazánk a harmadik helyen áll az EU-ban a vezető beosztású nők számát tekintetve. Kiemelte Novák Katalin szerepét, aki szerinte sok fiatal nőnek lehet példakép, és inspiráló lehet azok számára, akik hasonló karrierre vágynak. Hozzátette, nagy dolognak tartja, hogy Novák Katalin nőként került a köztársasági elnöki pozícióba, de hangsúlyozta, hogy a volt miniszter nemétől függetlenül érdemelte ki ezt a pozíciót.

Szentkirályi szerint rengeteg nő van vezető szerepben, akik legalább annyira rátermettek, mint a férfiak, de a rátermettség nem nemtől függ. Valaki nem azért lesz sikeres, mert nő, vagy mert férfi, hanem mert jó a szakmájában és megbízhatóan dolgozik.

A kormányszóvivő úgy látja, sok nő úgy próbál érvényesülni a férfiak világában, hogy megpróbál felülkerekedni a férfiakon. Szerinte a nőiesség és a női tulajdonságok nem jelentenek hátrányt és nem is szabad hátrányként kezelni őket. Előnyt kell kovácsolni azokból a jó tulajdonságokból, amelyekkel a férfiak nem rendelkeznek, és nem hajszolni azokat a férfias adottságokat, amelyek természetüknél fogva nincsenek meg a másik nemben.

Szentkirályi Alexandra a Kávézz és Kérdezz! vendégeként a Scruton kávézóban. (Forrás: Vasarnap.hu/Szennyes Krisztián)

„Nőként ne akarjunk beszállni a férfiak versenyébe, és a legjobb férfiak lenni. Ez úgysem fog sikerülni, de szerencsére nem is ez a cél”.

Ez az öltözködésben is meg tud nyilvánulni. Szentkirályi szerint nem szabad eldobni a nőiességünket, hogy érvényesülni tudjunk. Fontos, hogy adott helyzetben mindig az alkalomnak megfelelő öltözéket válasszunk, ugyanakkor nem szabad annak jelentőségét túlmisztifikálni.

Az egykori főpolgármester-helyettes egyébként jó taktikának tartja, ha a rossznak vélt tulajdonságainkból előnyt tudunk kovácsolni. Mivel fiatalon, tizenévesen lépett politikai pályára, több akadályba ütközött kora, mint neme miatt. Ilyenkor mindig igyekezett a negatív kritikákat a javára fordítani, és megtalálni, milyen előnye származik abból, hogy fiatal.

Egygyermekes anyaként elismerte, hogy sokszor nehéz a magánélet és a munka között egyensúlyozni, de úgy érzi, megtanulta, hogyan tud mindkét területen helytállni. A közönség kérdésére elmondta: szerinte nemtől és szakmától függetlenül ezzel minden ember szembesül.

Hozzátette, annak ellenére, hogy a magyar kormány újabb és újabb intézkedéseket hoz, hogy a nőknek a gyermekvállalás miatt ne kelljen lemondani a karrierjükről, praktikus szempontból ez a nehézség mindig jelen lesz.

A beszélgetés során szóba került a közösségi médiafelületek használata is. Szentkirályi Alexandra ilyen szempontból magát egyértelműen kívülállónak tartja, mégis úgy döntött, hogy elindítja saját Instagram és TikTok oldalát, ahol a kormány legfontosabb intézkedéseiről informálja követőit.

„Mindig is olyan kormányszóvivő szerettem volna lenni, aki a lehető legtöbb emberhez eljut. Nekem ott a helyem, ahol az emberek vannak. Ha az emberek a TikTokon vannak, akkor nekem is ott kell lennem a TikTokon. Egy jól működő demokráciában fontos, hogy minél többen elmondhassák a véleményüket. Minél több emberhez eljutunk, annál többen tudnak véleményt alkotni, és annál többen merik azt elmondani” – mondta.

Úgy gondolja, a mai információáradatban, ahol rengeteg a fél- és hamis információ, felértékelődik a hiteles forrás. A koronavírus-járvány óta szerinte az emberek jobban megválogatják, milyen híreket olvasnak. Örömmel látja, hogy a kormányzati információs felületeket megbízhatónak tartják az olvasók.

Az esemény végén lehetőség volt fényképet készíteni és pár szót váltani Szentkirályi Alexandrával.

Elmondta: ő az a típusú politikus, aki szereti, ha odamennek hozzá az utcán, és bármikor bárkivel szívesen szóba elegyedik.  
A képre kattintva galéria nyílik!

A címlapképen Szentkirályi Alexandra a Kávézz és Kérdezz! vendégeként a Scruton kávézóban. Forrás: Vasarnap.hu/Szennyes Krisztián

Iratkozzon fel hírlevelünkre