Családok Világtalálkozója a Vatikánban

Június 22-én, szerdán kezdődik a Családok X. Világtalálkozója a vatikáni VI. Pál teremben, Ferenc pápa jelenlétében a családok fesztiváljával, és június 26-án, vasárnap zárul a Szent Péter téren közös Úrangyala imádsággal, a családok megbízásával.

Az eseményről a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Családügyi Bizottsága adott ki közleményt, melyben annak részletes programja is megtalálható

Június 23–25-ig kerül sor a pasztorális kongresszusra (VI. Pál terem), ahol ellentétben a korábbi kongresszusokkal, nem lesznek teológiai témákról, tanbeli kérdésekről szóló előadások, hanem a család- és házasságpasztorációban dolgozó munkatársak fognak találkozni és eszmét cserélni egymással.

A cél a pápa által választott téma – Családi szeretet: hivatás és az életszentség útja – feldolgozása, szem előtt tartva az Amoris laetitia néhány hangsúlyos útmutatását. Az apostoli buzdítás világos javaslatokat, irányelveket ad a családpasztoráció lehetséges előmozdításához az elkövetkező években.

A szervezők olyan témákra összpontosítottak, amelyek a világ minden tájáról származó püspökökkel való találkozásaik során, különösen az ad limina látogatások alkalmával kerültek elő, és amelyek újra és újra felbukkantak: a házaspárok és a papok közös felelőssége a részegyházak pasztorációjában; a családok néhány konkrét nehézsége a mai társadalomban; a párok felkészítése a házasságra; az „egzisztenciális periféria” helyzetei a családon belül; a családpasztorációs munkatársak képzése egy kihívásokkal és nehéz kérdésekkel szembesülő pasztorációs munkára.

A világtalálkozó keretében június 25-én, szombaton délután mutat be szentmisét Ferenc pápa a Szent Péter téren.

A Családok X. Világtalálkozója „többközpontú és széleskörű” esemény lesz, a római találkozóval azonos napokon a világ többi egyházmegyéiben is, így hazánkban is rendeznek családtalálkozókat. Mindenesetre Róma marad a találkozó középpontja, a püspöki konferenciák, a nemzetközi mozgalmak és családszervezetek küldöttei azért érkeznek ide, hogy a Szentatyával és a római családokkal együtt éljék át ezt az ünnepet.

A 11 fős magyar delegációt Marton Zsolt, az MKPK családreferens püspöke vezeti.

Az esemény élőben (streamelve) is követhető lesz a rendezvény hivatalos honlapján, a romefamily2022.com weboldalon keresztül, a Római Egyházmegye YouTube csatornáján, valamint a Vatican News élő közvetítésén (Vatican Media Live) keresztül is. Így a világ bármely pontján élő család, közösség is részesévé válhat ennek a fontos spirituális eseménynek. A közvetítés legfőbb célja, hogy elősegítse mindazok részvételét és bevonását, akik a világjárvány és annak következményei miatt sajnos nem vehetnek részt személyesen a római világtalálkozón.

A június 25-ei szentségimádás elmélkedése itt olvasható.

A találkozóval kapcsolatos további magyar nyelvű anyagok az alábbi felületen érhetők el.

(Forrás: MKPK Családügyi Bizottsága)

A címlapképen halszemoptikával készített felvétel látható Ferenc pápa heti általános audienciájának hallgatóságáról a tervezője után Nervi teremnek is nevezett vatikáni VI. Pál teremben 2018. január 10-én. Forrás: MTI/EPA/Maurizio Brambatti

Iratkozzon fel hírlevelünkre