ĺgy melegít a Mercedesszel Hamilton

Hamilton

Június a „büszkeség hónapja”, amikor a Nyugaton évről évre egyre több minden az LMBTQ-közösség iránti érzékenyítésről szól. A Formula–1 két politikai aktivistája, Sebastian Vettel és Lewis Hamilton idén is kiveszi a részét a kampányolásból.

A Mercedes úgy döntött, hogy idén, a büszkeség hónapjában minden versenyükön szivárvány színűre cserélik a versenyautók elején lévő márkaemblémát. Két pilótájuk már a lezajlott azerbajdzsáni, illetve a következő kanadai és brit nagydíjon is az úgynevezett „Pride Star”-ral versenyez.

A Formula–1 hivatalos weboldal szerint Lewis Hamilton büszke arra, hogy csapatával részt vesznek a kezdeményezésben.

„Nagyon büszke vagyok arra, amit a Mercedesszel a Pride Starral csinálunk” – nyilatkozta az azerbajdzsáni nagydíj előtt. „A csapattal most először csinálunk ilyet, és ez nagyszerű.”

„Több mint 100 000 ember dolgozik a Mercedes-Benznél. Fontos, hogy befogadó légkört alakítsunk ki, és fókuszáljunk a sokszínűségre a szervezeten belül. Ez a sportban is fontos” – tette hozzá.

Hamilton mellett Sebastian Vettel is fontosnak tartotta, hogy a pride hónap alkalmából az LMBTQ+ közösség mellett kampányoljon. Az Azeri Nagydíjon szivárványszínű pólóban jelent meg, és egyedüli Formula–1-es versenyzőként rákerült az Attitude, a homoszexuálisoknak készülő újság címlapjára.

A lap kérdésére, hogy szívesen látnának-e egy homoszexuális pilótát a 2022-es mezőnyben, a következőt válaszolta:

„Szerintem igen. Talán a múltban nem ez lett volna a helyzet, de most egy meleg Formula–1-es pilótát szerintem könnyebben elfogadnának  – egyébként nagyon helyesen. Úgy érzem, a megjelenése felgyorsítaná az előítéletek megszüntetését és jobb irányba vinné a sportot.”

Mindkét sportoló híres politikai állásfoglalásairól. Hamilton a BLM-mozgalom élharcosa, aki annak idején „komolyan elbeszélgetett” azokkal a pilótákkal, akik nem szerettek volna az „elfogadás jegyében” letérdelni a futamok előtt.

Vettel tavaly a Hungaroringen jelent meg a mostani azeri futamon is viselt szerelésében, hogy a gyermekvédelmi törvényt elfogadó magyar kormány ellen uszítsa a nemzetközi nézőket. A törvénnyel szemben egyébként Hamilton is megfogalmazta álláspontját, noha feltételezhetően annak tartalmáról nem értesült elsődleges, magyar nyelvű forrásból.

Sebastian Vettel a 36. Formula–1 Magyar Nagydíjon. Forrás: Twitter / Sebastian Vettel

A Mercedes egyébként komoly nehézségekkel küzd idén az autói teljesítményét illetően. A hétszeres világbajnok Hamiltonnak és a tavaly nagy reménységekkel szerződtetett Russelnek csak akkor van esélye dobogóra állnia, ha a sokkal jobb időeredményeket produkáló Ferrari vagy Red Bull pilótái hibáznak. Sebastian Vettel az utóbbi években szintén árnyéka korábbi önmagának.  

Lehet, hogy a politikai kampányolás helyett inkább a fejlesztésekre és a pályán nyújtott teljesítményre lenne célszerű koncentrálni…

Címlapkép forrása: Twitter/Rainbow Closet 

Iratkozzon fel hírlevelünkre