Egyikünk hazudik – a Netflix pedig mindenkit megpróbál behúzni a csőbe

Az Egyikünk hazudik egy átlagos netflixes tini bűnügyi krimisorozat, ahol megölnek egy fiút, és mindenki gyanús. Egy hétköznapi iskolában játszódik, ahol még a legnormálisabbnak beállított tizenhét évesnek is feldolgozhatatlan lelki traumái vannak. Egy világ, ahol egy gimnazista képes lenne gyilkolni, csak hogy ne bukjon le, hogy csalt egy dolgozatban.

A diákság körében körülbelül 50 százalék a nem hagyományos nemű vagy hagyományos nemi életet élő diákok száma. A film végére ez az arány elérheti a 70-80 százalékot is. Végül, az a személy lesz a főgonosz, akivel a film során a leginkább azonosulni tudtunk.

Az Egyikünk hazudik tökéletesen követi ezt a sémát. A főgonosz a jóképű amerikai focista, akinek az a legnagyobb bűne, hogy nem tudja megbocsátani, hogy a barátnője megcsalta az egyik barátjával. A film próbálja elhitetni velünk, milyen rosszul bánik a lánnyal. Erre a mindenkit gyűlölő, drogos, öngyilkosságot megkísérlő leszbikus lány – a történet egyik pozitív hőse – hívja fel a figyelmet a legfontosabb megállapítással: az étteremben ő választ helyette palacsintát.

A film egyik fő üzenete, hogy a hűségen alapuló, heteroszexuális kapcsolatra törekvő fiatalok csak gonoszak lehetnek, már önmagában elszomorító.

Egy tini szerelmi kapcsolatban nem kiáltható ki áldozatnak a megcsaló fél, még akkor sem, ha történetesen egy testképzavaros és önbizalomhiányos fiatal lány, a másik fél pedig egy egészséges fiatal fiú.

Ezzel szemben pozitívan van beállítva egy homoszexuális fiú és egy csinos, népszerű lány kapcsolata, akik érdekből vannak együtt. A fiú nem akarja felvállalni másságát, a lány pedig biztonságban érzi magát, mert így nem zaklatja a gonosz exbarátja. A srác persze közben titokban azért kiéli ilyen jellegű vágyait, így az ő románcát is végig követhetjük.

Számomra az egész sorozat legszomorúbb, nem is rejtett üzenete viszont az abortusz népszerűsítése. A történet egyik fontos szereplője egy tanár, aki a film eleje óta negatív megítélésnek örvend. Egy adott pillanatban ráterelődik a gyanú, amikor kiderül: van egy titka, ami miatt indítéka lehet a gyilkosság elkövetésére. Miután kiderül, hogy mi ez a titok, a film összes szereplője szemében hirtelen hőssé válik. Többször is elhangzik, hogy mennyire félreismerték. A sorozat végére pedig ő lesz mindenki kedvenc, korábban meg nem értett tanára, akinek a titkát akár az életük árán is megőriznék a rendőrség előtt.

A titok pedig a következő: az egyik fiatal lány teherbe esett (nem derül ki, hogyan, de valószínűleg felelőtlenségből), a szüleinek pedig nem mert erről beszélni. A tanár segített neki „megoldani a problémát”: nem csak elkísérte egy abortuszklinikára, de fizette is a kezelést, nehogy a szülők megtudják, mi történt.

A sorozatban egyébként mindenkinek van egy komolyan féltett titka, ami akár az egész életét tönkreteheti. A szereplők kettőt mégis kiemelten fontosnak tartanak a többivel szemben, és akár törvényt is szegnének azok megtartásáért: az egyik a homoszexuális fiúé, akinek joga van akkor coming outolni, amikor szeretne. A másik pedig a tanáré, aki titokban abortuszklinikára hordja a megesett diáklányokat.

Címlapkép: Youtube


Hirdetés
'Fel a tetejéhez' gomb