Kaszab Zoltán: A vég egy újabb szakasza kezdődött el a Jobbiknál

Bekövetkezett az elkerülhetetlen, Molnár Enikő kabinetfőnök után Jakab Péter elnök is távozott a Jobbik éléről. Elődje, Sneider Tamás pikírten úgy kommentálta az eseményeket, hogy „ha a főnök megy, akkor az elnök is” – utalva az elmúlt napok értesüléseire, amelyek szerint sokszor még a kávét is Jakab vitte Molnárnak, és nem fordítva.

Az elmúlt hetek történéseinek fényében pedig nem meglepő, hogy Jakab Péter még távozni sem tud méltósággal. Ezt bizonyítja, hogy egyrészt nem jelent meg azon a választmányi ülésen, amelyen a leváltásáról szavazott volna az elnökség. Másrészt a lemondását bejelentő Facebook-posztban (merthogy még egy sajtótájékoztatót sem hívott össze) már-már sértődötten azzal érvelt, hogy hiába választotta meg őt a párt tagsága 70 százalékos többséggel elnöknek, ha a tíztagú elnökségből csak hárman vannak mellette. 

Jakab persze az igazi vaskos borítékkal járó frakcióvezetői tisztséget tervei szerint megtartja – kérdés, az elnökség ebbe belemegy-e.

Merthogy a tízfős irányító testület sem egységes, így pedig a viták továbbra is kódolva vannak egy teljes tisztújításig, amelyről ráadásul valahogyan ki kellene ebrudalni azokat a fantomszervezeteket, amelyek a gyanú szerint az előző alkalommal Jakabot valójában elnökké választották.

Kérdés, hogy van-e még visszaút innen? Több elemző szerint is valójában már csak az volt a kérdés, hogy Jakab Péter vagy valaki más lesz a Jobbik utolsó elnöke. És valóban: a párt morális állapota annyira lezüllött az elmúlt években, támogatóinak pedig akkora részét veszítette el, hogy innen már nem nagyon van előre. Volt szavazói új politikai közösséget találtak maguknak: a középen állók a Fideszt, a radikálisok a Mi Hazánkat, a gyűlölködők pedig valamelyik baloldali pártot választották.

Vona Gábornak egy dologban biztosan igaza volt: elvette a Jobbik lelkét – méghozzá Jakab Péter asszisztálásával.

Ahogyan egy előző cikkünkben fogalmaztunk, a pártból értékközösség helyett érdekközösség lett. És amint megszűnt a közös érdek, vagyis a választáson elérhető eredmény, azonnal szertefoszlott az egység is. Illetve egy dolog lehet még, ami legalább a frakciót egyben tartja: a pénz. Négy évig ugyanis az a tíz ember, aki a Jobbik-frakciót alkotja, busás összeget tehet zsebr, és a párt is komoly állami forrásokhoz juthat. Ez ugyanakkor nem változtat azon a tényen, hogy a Jobbik története ezekben a napokban, hetekben véget ér. Pár hónapja még az ellenzék egyik vezető erejét adták, gyakorlatilag fej fej mellett haladva a DK-val. A Gyurcsány-párttal való kiegyezés azonban úgy tűnik felért egy halálos öleléssel, és amint a baloldal valódi főnökének sem volt már fontos Jakab és végkimerülésben szenvedő pártja, el is engedte a kezét.

Iratkozzon fel hírlevelünkre