Ungváry Zsolt: Ki iratkozik fel önként a halállistára?

Megy a róka az erdőben. Találkozik a medvével.

– Medve, rajta vagyok a halállistádon?
– Igen.
– Jaj, hadd búcsúzzam még el a rokonoktól, csak utána ölj meg!
– Jó.

Jön a farkas.

– Medve, rajta vagyok a halállistádon?
– Nézzük, farkas! Igen!
– Csak kíméletesen, kérlek!
– Jó.

Jön a nyuszi.

– Medve, rajta vagyok a halállistádon?
– Igen.
– És nem húznál ki róla?
– De, hogyne!

Ilyen egyszerű? Vagy inkább szúrjuk szíven magunkat minden kényszer nélkül? A farkas és a róka szó nélkül odahajtja a fejét a bárd alá, fel sem merül benne, hogy meg is lehetne úszni.

Ha jönnek a migránsok, hát lelkesen, vagy fásultan fogadják őket, de mint a szélvihart vagy a gravitációt, tudomásul veszik. A kis nyuszi felhúz egy kerítést, mire a többiek döbbenten nézik. Nahát, kerítés! Micsoda remek ötlet!

Azt mondják az állatok a nagyerdőben, nekik nem kell olcsó málna a medvétől, majd vesznek helyette ribizlit a hegyeken túlról a sakáltól. Igaz, nem olyan édes, rengeteg macera van vele, messziről jön és marha drága. Azt mondja a nyuszi, ő ragaszkodik a közeli málnáshoz, megszokta, finom, a család egész évben azt eszi.

Most, hogy úgy fest, talán sikerül kivívnunk, hogy az EU önlábonlövő embargója helyett mi továbbra is beszerezhessük a nélkülözhetetlen orosz olajat, derék szövetségeseink elkezdtek lamentálni, hogy a magyarok versenyelőnyt szereznek az olcsó orosz energia miatt.

Igazságtalan, mondják. Hát, a világ már csak ilyen. Hol ennek adódik előnye valamiből, hol a másiknak. Van, akit olajjal, földgázzal, ércekkel áldott meg a természet, esetleg hódító ősei vagy igazságtalan békeszerződések szerezték meg nekik; másoknak tengerpartja halászati és kereskedelmi, szállítási és katonai lehetőségekkel; esetleg magas hegyek erdőkkel, sípályákkal, ebből fakadó turisztikai bevételekkel; megint másoknak mediterrán éghajlat jutott, ahol szántóföldön terem a paradicsom és nem fagy el a sárgabarack, a dinnye pedig mézédes. Megint mások gyarmatokról szereztek be olcsó alapanyagot, munkaerőt, mikor mire volt szükségük, és ebből jól meggazdagodtak.

Az is igazságtalan, hogy a magyar miniszterelnök tettre kész, innovatív, keresi a legjobb válaszokat a felmerülő problémákra, az amerikai elnök pedig demens vénember.

(Na jó, ez nem teljesen igazságtalan, mert földgázmezőt nem tud egy nép magának választani, de jó vezetőt igen.) A magyarok okosak, a nyugatiak meg hülyék. Ez is igazságtalanság, de most hülyüljünk el mi is, hogy ez kiegyenlítődjék?

Vagy szóljunk a medvének, hogy húzzon már le a halállistáról?

Ungváry Zsolt: Európa jön nekünk egy gesztussal

Ungváry Zsolt: Elnyomottak eldorádója

Ungváry Zsolt: Az úti cél: Ruanda

A címlapképen a Gazprom orosz gázipari holding logója látható szentpétervári épületén 2022. április 27-én. A Gazprom ezen a napon leállította a gázszállítást a bolgár Bulgargaz és a lengyel PGNiG vállalatnak, mivel nem fizettek rubelben a megállapított határidőn belül. Forrás: MTI/EPA/Anatolij Malcev

Iratkozzon fel hírlevelünkre