Csupasz ív – akusztikus gitárral és csupa szívvel

A Neonhal 2013 óta ontja a dalokat. Ezúttal egy négy dalból álló EP-vel rukkoltak elő, ahol az akusztikus hangzásé a terep. A zenekar ebben az összeállításban is rá akar mutatni: nézeteink különbözősége ellenére mindannyian egy csónakban evezünk.

A Neonhal gondolatiságának lényege a sötétségen átvilágító fény. Ezt hivatott szimbolizálni a zenekar logója, amelyhez az „Ússz az árral szemben!” mottót társították. Az általuk előszeretettel játszott rockzene is ezt támasztja alá, amely a csapatuk és dalaik lázadásában ölt testet. Szemben állnak az uniformizáló tömegkultúrával és az elértéktelenedő emberi kapcsolatokkal, hitet téve a szeretet mellett.

Muzsikájukkal mintha egyáltalán nem szándékoznának erőfeszítéseket tenni annak érdekében, hogy mindenkinek tetsszenek. A közönség azonban hálásnak mutatkozik a Neonhal szerzeményei iránt, amit jól jellemez, hogy 2021-ben hazavihették a Szikra közönségdíját. A Csupasz ív címre keresztelt új EP-nek is minden bizonnyal hasonló fogadtatása lesz a rajongók táborában.

A Neonhal zenekar az árral szemben akar úszni

A mostani EP címe hűen tükrözi a zenei koncepciót: egy akusztikus, intim hangzású mini dalcsokrot nyújtott át számunkra a csapat. „Ezek a dalok az I. Nagy covid-karantén idején, két évvel ezelőtt írtak közül származnak, sőt, egy közülük még kicsit korábban született. Azt kell mondanom, hogy bár a világ folytonos változásban van körülöttünk, nem igazán vesztettek aktualitásukból” – meséli Nagy Tamás Imre, énekes, gitáros.

A négy dal hétköznapi életképeket villant fel. Beleshetünk egy mikrobuszba, ahol egy zenész lakik, várva, mikor indulhat újra turnézni. Hallgathatunk a két éve elhunyt debreceni blueszenész, Boros György életének epizódjait felelevenítő dzsungelbluest. Elmerenghetünk azon, milyen az élet négy fal közé zárva. És ráébredhetünk arra: lehetünk bárhol a világban, nem boldogulunk egyedül – egymásra vagyunk utalva.

 

 

 

Egy híján ezer lépés a Neonhaltól

Iratkozzon fel hírlevelünkre