Királyok és szentek – Az Árpádok kora című nagyszabású kiállítás Székesfehérváron

Március 18-án nyílt és június 15-ig látogatható időszakos kiállításon mutatja be a székesfehérvári Szent István Király Múzeum a magyar Árpád-házi királyok és szentek korszakát. A kiállításra Párizsból és a Vatikánból is érkeztek korabeli tárgyak.

„A Szent István Király Múzeum, a Magyar Nemzeti Múzeum és a Magyarságkutató Intézet közreműködésével egy olyan megismételhetetlen tárlat jöhetett létre, ahol 12 ország több mint 700 felbecsülhetetlen kincse tekinthető meg egy helyen” – olvasható az esemény weboldalán.

A tizenhét teremből álló kiállítás tematikusan mutatja be Magyarország első uralkodócsaládjának három évszázadát. Szinte minden jelentősebb Árpád-kori lelet megtalálható vagy eredeti, vagy másolat formájában.

A kiállítás a honfoglalás korában, Árpád fejedelemmel kezdődik. Az első teremben megtekinthetjük Attila kardjának másolatát, melynek eredetijét 1794 óta Bécsben őrzik. A kard a 11. században került el hazánkból, de azóta is nagy becsben tartják. 1200-ban bekerült a német koronázási jelvények közé.

Államalapító királyunk korából az eredeti prágai Szent István-karddal is találkozhatunk. A legenda szerint a fegyver Gizella királyné hozományaként érkezett hazánkba. A német lovagok ezzel a karddal övezték fel a Koppány ellen háborúba induló Istvánt.

A királyi temetkezésről szóló teremben többek között III. Béla és felesége eredeti sírleletei tekinthetők meg. Az övék az egyetlen épségben megőrzött és hitelesen feltárt Árpád-házi királyi sír.

A vallási emlékek között fellelhető a Halotti beszéd és könyörgés másolata, valamint az Ómagyar Mária-siralom eredetije is. A Halotti beszédből a figyelmes látogató ki is tud olvasni egy-egy magyar szót a vitrinen keresztül.

A tárlatlátogatás alatt jobban megismerkedhetünk a korszak legfontosabb történelmi eseményeivel, köztük a tatárjárással, illetve az idén 800. évfordulóját ünneplő Aranybullával.

Az Árpád-ház számos szenttel is megajándékozta hazánkat. Az utolsó teremben őket mutatják be részletesebben. A kiállítás éke III. András házi oltárának másolata, amelyen a magyar szentek láthatók. A 13. századi eredeti oltárt a berni Történelmi Múzeumban őrzik.

A kiállított értékes műtárgyak mellett izgalmas grafikonok, térképek, illetve idővonalak tárják fel a kevésbé közismert tényeket a korról és a családról. Térképen látható például, hogy mely országokból választottak feleséget az egyes királyok, illetve az is, hogy Árpád-házi királylányaink mely országokba mentek férjhez.

A kiállításon készült képek itt tekinthetők meg:

A képre kattintva galéria nyílik!

Az ideiglenes tárlat június 15-ig látogatható.

Címlapkép: Arpadok.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre!