Pénteken nyílik a Királyok és szentek – Az Árpádok kora című kiállítás

Pénteken nyílik a Királyok és szentek - Az Árpádok kora című kiállítás a megújult, székesfehérvári Szent István Király Múzeumban. Soha nem volt még olyan léptékű kiállítás az Árpádokról és különösen nem az Árpád-házi szentekről, mint amilyen péntektől látható Székesfehérváron – hangsúlyozta Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a tárlatról tartott csütörtöki sajtótájékoztatón, Budapesten.

Nyár végéig látogatható

A miniszter kiemelte: a múzeumok igazi értelme, hogy a tárgyakon, dokumentumokon, írott emlékeken keresztül segítenek megérteni a régi korok embereinek a gondolatait. Az Árpád-ház kivételes dinasztia volt, férfitagjai rendkívüli képességeket mutattak fel, kiváló államférfiak, hadvezérek voltak – fűzte hozzá. L. Simon László a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) főigazgatója elmondta: a magyar kormány támogatásával megvalósuló kiállításon 640 műtárgy látható, amelynek több mint a fele az MNM-ből származik, emellett több közgyűjtemény, így az Országos Széchényi Könyvtár és a Jász Múzeum is, valamint külföldi intézmények is kölcsönöztek dokumentumokat, tárgyakat.

A tárlaton szerepel majd egyebek mellett az Ómagyar Mária-siralom, a Margit-legenda, Lehel kürtje, Árpád-kori eskükereszt. Ezen felül egy kettős kereszttel ellátott, kora Árpád-kori magyar zászló, a koronázási palást és a Szent Korona másolata, honfoglaláskori aranyleletek. Érkeztek tárgyak Salzburgból, a Vatikánból és Oxfordból is. A főigazgató kiemelte: a tárlat a tervek szerint augusztus 31-ig lesz látogatható.

Magyarság kiállítása

Pokrovenszki Krisztián, a Szent István Király Múzeum igazgatója elmondta, hogy az Aranybulla 800. évfordulóján és a Székeshehérvár alapításának 1050. évfordulóján megvalósuló tárlatra 40 magyar és 20 külföldi partnerintézmény kölcsönöz tárgyakat. Mint mondta, az Árpád-ház Program nélkül a tárlat és a múzeum főépületének megújulása nem jöhetett volna létre. A megújult épület 4 időszaki tárlatnak is helyet tud majd adni egyszerre 1800 négyzetméteren, két szinten, 17 teremben – tette hozzá.

Horváth-Lugossy Gábor, a Magyarságkutató Intézet főigazgatója kiemelte: ez a kiállítás a magyarságé, magyar őseinké, amit ha megtekintenek az érdeklődők, felemelt fejjel távozhatnak a múzeumból. Képet kaphatnak a legősibb magyar uralkodódinasztiáról, annak tetteiről, eredményeiről és a korabeli országról, ami bárkit büszkévé tesz.

(MTI)

Címlapképen: Pokrovenszki Krisztián, a székesfehérvári Szent István Király Múzeum igazgatója, L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) főigazgatója, Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Horváth-Lugossy Gábor, a Magyarságkutató Intézet igazgatója a Királyok és szentek – Az Árpádok kora című kiállításról a minisztérium tükörtermében tartott sajtótájékoztatón 2022. március 17-én. A kiállítás március 18-án nyílik a Szent István Király Múzeumban. Máthé Zoltán/MTI

Iratkozzon fel hírlevelünkre