Nemet mondott Koszovó az azonos neműek élettársi kapcsolatára

Elutasította a koszovói parlament az azonos neműek bejegyzett élettársi kapcsolatának legalizálását szerdán – közölte a Koha Ditore című pristinai napilap a honlapján csütörtökön.

A javaslatot a kormány nyújtotta be, és a vonatkozó törvény a készülő új polgári törvénykönyv egyik fontos pontja lett volna. A pristinai parlament 120 tagja közül szerda este mindössze 28 képviselő szavazott igennel a javaslatra. A polgári törvénykönyv módosítása az európai uniós tagságra törekvő ország egyik fontos reformja lenne az integrációs törekvések során. Még a kormánykoalíció legnagyobb pártja, a baloldali Önrendelkezés (Vetevendosje) több képviselője is elutasította a pártelnök és kormányfő által támogatott törvényjavaslatot. A vita során Demi Murtezi képviselő például arról beszélt, hogy házasság csak különböző neműek között fogadható el, és bármilyen más lehetőség „rossz és erkölcsileg elfajult”.

Koszovó 2008-ban vált függetlenné Szerbiától, ám Belgrád ezt azóta sem ismeri el. A kapcsolat rendezése mindkét ország európai integrációjának a kulcsa. Koszovó és az Európai Unió között 2016-ban lépett hatályba a stabilizációs és társulási megállapodás. A legutóbbi, 2011-es népszámlálási adatok szerint Koszovó lakosságának több mint 95 százaléka muszlim vallású.

(MTI)

Címlapkép: pixabay.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre