A római Colosseum titkos kápolnája

Colosseum

A kétezer éves Colosseum Olaszország egyik leghíresebb épülete, amelyet szinte az egész világon ismernek. Az ókorban itt gyűltek össze a rómaiak szórakozni, a keresztényüldözés hajnalán pedig sok keresztényt végeztek itt ki. Azt azonban kevesen tudják, hogy a világhírű épület egy katolikus kápolnának is otthont ad.

A Fájdalmas Szűzanya-kápolnát valamikor a 16. században építtették, az ott kivégzett mártírok emlékére. A kis templom létezése Róma egyik legnagyobb titkának számít, csak kevesen tudnak róla. IV. Pál Pápa idején alakították ki a Colosseum 24. boltíve alatt, ahol korábban egy raktárhelyiség volt. Itt tartották a pápa idején minden évben megrendezett Passió kellékeit és jelmezeit.

1622-ben a kápolna a Gonfalone testvériség fennhatósága alá került. A közösség egy remetét nevezett ki a kápolna gondnokának, aki ezzel az ókori műemlék egyetlen lakójává vált.

1870-ben az egész Colosseum – így a benne található kápolna is – az olasz állam tulajdonába került, és megkezdődtek a régészeti feltárások. Ebben az időszakban a kápolna nem is működhetett templomként.

1936 óta a római központú Szent Péter Köre (Circolo San Pietro) kongregáció felelős a templom működtetéséért, ahol azóta is minden szombaton és vasárnap mutatnak be szentmisét.

A kápolna folyamatosan látogatható, bár a megközelíthetőség miatt előzetes egyeztetés szükséges. Szentmise szombaton délután 4 órakor, vasárnap pedig 10:30-kor van.

Forrás: Aleteia

Címlapkép: Pixabay.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre