Janó-Veilandics Franciska: Ez nem ellenállás, hanem feszültség

„Mostantól kezdve nem ellenzék, hanem ellenállás van” – fogalmazott Márki-Zay Péter még április 14-i Facebook-bejegyzésében, amelyre édesapám csak annyit kommentelt:

„fizikaórán jobban kellett volna figyelni. Ami az ellenzékben van, az nem ellenállás, hanem feszültség.”

Mi sem bizonyítja jobban, mint a sorra visszaadott mandátumok sokasága. Az ellenzék politikusai rendesen megizzadtak a képviselőhelyekért, de az új Országgyűlésbe egy-két kivétellel az összefogás „krémje” már nem ült be – ha már nem jut kormányzati pozíció, akkor a képviselői hely sem kell.

Nem sikerült Orbán Viktort leváltani, a sebeiket még mindig nyalogató Márki-Zay Péter és a slepp együttműködése is eddig tartott. A baloldal kis családjából, akik neheztelnek MZP-re, azok őt és az alkalmatlanságát hibáztatják a csúfos vereségért, az ellenzéki miniszterelnök-jelöltet támogatók pedig a fennálló diktatúrát vagy rosszabb esetben minket, tudatlan birkákat tesznek felelőssé a választási kudarcért.

A tükörbe nézés persze nem megy. A baloldalon senkinek az eszébe nem jut, hogy esetleg az ellenzéki pártok tele vannak vállalhatatlan és a jó ízlés határaiba nem illő személyekkel, akik már esedékesek lennének egy cserére. Gyurcsány Ferenc szavaival élve: „akinek öreg, öregecskedő felesége van, az fiatalabbat érdemelne” – a baloldali pártok is megértek egy vérfrissítésre.

Elgondolkodtató, hogy hat párt összefogásával miért nem sikerül egy kormányt leváltani.

Ennek ellenére se csere, se önvizsgálat nem következett be, nagyjából mindenki ott folytatja, ahol kampány előtt abbahagyta. MZP sem tudja elengedni a miniszterelnökösködést. Egyelőre titok övezi a bejelentett új párt alakulását, de azt már tudni, hogy ellenállás címén a 2024-es európai parlamenti választásokra készülnek.

Csak úgy, mint annak idején a Momentum: ha itthon nem megy a hatalomszerzés, akkor nem marad más út, mint Brüsszelbe menni hisztizni.

A címlapképen Márki-Zay Péter, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje, a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke az Egységben Magyarországért eredményváró rendezvényén, a Városligeti Műjégpályán az országgyűlési választás és gyermekvédelmi népszavazás napján, 2022. április 3-án. Forrás: MTI/Illyés Tibor

Iratkozzon fel hírlevelünkre