Rétvári: 210 millió forint értékű orvosi felszerelést küld Kárpátaljára a kormány

Több mint kétszáztízmillió forint értékű orvosi felszerelést küld Kárpátaljára a kormány a Hungary Helps programon keresztül – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára kedden a Pest megyei Pilisvörösváron.

Rétvári Bence elmondta: az Országos Kórházi Főigazgatóság pilisvörösvári raktárából szerda reggel induló segélyszállítmány 30 raklapnyi gyógyszert, orvosi eszközöket tartalmaz. Például infúziós pumpákat, elsősegélydobozokat, kötszereket. Az államtitkár hozzátette: a háborús helyzetben nagyon nehéz a kórházakban pótolni az elhasználódott, elfogyott eszközöket. Ezért fontos a magyar kormány segítsége. Rétvári Bence reményét fejezte ki, hogy a magyar egészségügyi készletekből felajánlott segítséggel minél több embert sikerül meggyógyítani.

Azbej Tristan, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps program megvalósításáért felelős államtitkára elmondta: a kormány az eddigi kétmilliárd forintos támogatáson felül újabb félmilliárd forinttal segít Kárpátalján és Ukrajnában. Ennek egyik része a szerda reggel induló orvosieszköz- és gyógyszerszállítmány. A másik része pedig kárpátaljai és ukrajnai karitatív akciók támogatása – tette hozzá. Azt mondta, a kormány válasza egyértelmű az ukrajnai fegyveres konfliktusra: „megvédjük Magyarország biztonságát, ugyanakkor eleget teszünk annak az erkölcsi kötelességünknek, hogy segítsünk az ukrajnai háború ártatlan kárvallottjain”. Az elmúlt két hónapban több mint 650 ezer menekült érkezett Magyarországra, akiknek minden általuk kért segítséget megadtak – közölte.

Több mint ezer tonna segélyszállítmányt küldtek Kárpátaljára és ukrajnai nagyvárosokba. Emellett a helyi egyházi karitatív partnereikkel segítették az élelmiszerellátást elsősorban Kárpátalján, ahol nemcsak a magyar ajkú, hanem a többségi ukrán közösséget, illetve a Kárpátaljára érkező több százezer belső menekültet is támogatják – tette hozzá Azbej Tristan. 

(MTI)

Címlapkép: Szennyes Krisztián/Vasarnap.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre