Süsü és Pom Pom őrzi Csukás István örök álmát + GALÉRIA

A közismert meseíró 2020 februárjában hunyt el. Meséin, ifjúsági történetein több generáció is felnőtt. Számos gyermekírása közül kiemelkedik a Mirr-Murr a kandúr, a Keménykalap és krumpliorr, a Pom Pom, valamint a Süsü a sárkány alakja. A magyar költészet napja alkalmából sírjára került Süsü, az egyfejű sárkány és a Pom Pomból ismert apró figura szobrocskája.

Nem tehetek arról, hogy megszülettem, és nem tehetek arról, hogy meghalok. Ami a kettő között van, arról tehetek. Ez az én szabadságom, ha úgy tetszik, öröklétem.

Csukás István halála előtt nem sokkal lapunkat adott interjút, akkor a terviről beszélt, amelyek végül nem készülhettek el:

„Még ma is nagyon sok dolog van a fejemben, ami arra vár, hogy asztalhoz üljek, és megírjam. Az alkotás két részből áll: az első – és boldogabb – része, amikor elképzelek valamit. A másik pedig, amikor meg kell írni, melyhez szükséges már a mesterségbeli tudás is. Az ötletelés állandóan folyik bennem. A fejem a műhely. Sok történet, figura és egy-egy vidám csattanó várja, hogy megszülethessenek.”

Ugyanakkor élete utolsó heteiben még befejezte, a Süsüke világot lát című meséjét.  A tervezett bábfilm-sorozat még nem készült el, Bodrogi Gyula viszont a Vasarnap.hu-nak elmondta, hogy Csukás István eredetijéhez ragaszkodni kell a forgatókönyv megírásakor.

 

Sajdik: Előfordul, hogy firkálgatásból születik az ötlet

A néhány pacából megszületett róka beteljesíti a gyermekkori álmot

A néhány pacából megszületett róka beteljesíti a gyermekkori álmot

A néhány pacából megszületett róka beteljesíti a gyermekkori álmot

Kiemelt képünk forrása Szennyes Krisztián, Vasarnap.hu

'Fel a tetejéhez' gomb