Navracsics: Az Orbán Viktor-ellenes szövetség megbukott

A hatpárti ellenzéki összefogásnak valójában semmilyen ideológiai vagy elvi alapja nem volt, csupán egy személy. Egy Orbán Viktor elleni szövetség volt, amely vasárnap egyértelműen megbukott – nyilatkozta lapunknak Navracsics Tibor, a Fidesz országgyűlési képviselője.

– Vasárnap megtörtént az országgyűlési választás. Számítottak-e ilyen nagyarányú győzelemre?

– Személy szerint én nem számítottam, és nem is kalkuláltam kétharmados győzelemmel. Azt pedig igazán nem tartottam valószínűnek, hogy a 2018-as eredménynél jobbat tudunk elérni országosan.

A saját választókerületemben is rendkívül szoros eredményt vártam, ehhez képest meglehetősen nagy különbség alakult ki.

– Mi lehet ennek az oka?

– Ez egy nehéz kérdés, amelyen nagyon sokáig fognak még vitatkozni a politikai elemzők. Két nappal a választások után úgy látom, hogy az ellenzéknek nem sikerült megtalálnia egy Orbán Viktorhoz mérhető politikai vezető személyt.

Navracsics Tibor országgyűlési képviselő megnyerte tapolcai körzetét (Fotó: Burger Zsolt)

Abban is biztos vagyok, hogy a mai háborús, bizonytalan helyzetben a Fidesz sokkal egyértelműbben, világosabban és megnyugtatóbban tudta kommunikálni a saját álláspontját a választópolgárok felé. Talán ebben szerepet játszott az is, hogy a hatpárti, egyesült ellenzék időnként egymással sem volt összhangban, ez nem keltett bizalmat az emberekben. A későbbiekben számos más esemény is világossá fogja tenni mindazt, ami választási vereségükhöz vezetett.

– Az ellenzék kormányváltásra készült, Budapesten szinte mindenütt győzött, az eredményvárón, a Városligetben mégis alig lézengtek. Csupán az Orbán Viktor elleni gyűlölet kapcsolta össze ezeket a pártokat és szavazóikat?

– Úgy néz ki, hogy igen. Ennek a hatpárti ellenzéki összefogásnak valójában semmilyen ideológiai vagy elvi alapja nem volt, csupán egy személyi: ez egy Orbán Viktor elleni szövetség volt. Láthatóvá vált, hogy ez a negatív cél nem tudta úgy motiválni a választókat, ahogy ők tervezték. Az ellenzék sokkal rosszabb eredményt ért el 2022-ben, mint négy évvel korábban. Ebben pedig az is benne lehet, hogy a választók közül nem mindenki helyeselte ezt az elvtelen összeborulást.

Vasárnap estére egyértelművé vált, hogy az Orbán Viktortól való megszabadulás terve jelentős kudarcot vallott.

Márki-Zay Péter, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje, a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke beszédet mond a az Egységben Magyarországért eredményváró rendezvényén – nem voltak túl sokan (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

– Az emberek egyértelmű választ adtak, de feltételezem Nyugat-Európában Orbán Viktor megítélése ettől nem változott túl pozitív irányba.

– Én ebben egy picit optimistább vagyok. Egyrészt mi sokkal többet tudunk azokról a körülményekről, amelyek Orbán Viktor választási győzelmeit és a Fidesz kétharmados győzelmeit lehetővé tették, mint Nyugat-Európában. Nyelv- és történelemismeret hiányban nyilván sokkal kevesebb információ áll rendelkezésre a külföldiek számára, hogy megértsék a magyarországi viszonyokat. Másrészt úgy gondolom, hogy volt egy nagy rákészülés egyes nemzetközi szervezetek részéről, hogy egy szoros választási eredmény esetén megvizsgálják, hogy történtek-e választási csalások, visszaélések.

Azt láthatták a megfigyelők, hogy az országgyűlési választás törvényesen és egyértelmű eredménnyel zárult.

– Nehéz időszak előtt áll majd az új magyar kormány. Hogy látja, miben lesz más ez a kormányzás, mint az elmúlt 12 évben?

– Ez egy nehéz kérdés. Nem én vagyok a miniszterelnök, nem is vagyok felhatalmazva arra, hogy azon gondolkozzak, hogy egy új kormánynak milyen lépéseket kellene megtennie. Látható, hogy egy olyan helyzet állt elő, amely az 1945 utáni politikai helyzetben teljesen új. Azt is mondhatjuk, hogy a szabályok nem érvényesülnek.

Ebből adódóan felértékelődik a politikai kreativitás szerepe. A korábbi évtizedek szabályszerűsége talán egy kicsit háttérbe szorul.

Az elmúlt évek megmutatták, hogy a pillanatokon belül előálló krízishelyzeteket, válságokat azonnal kell kezelni. Úgy gondolom, hogy Orbán Viktor ebben verhetetlen. Az eddigi teljesítménye is azt mutatja, hogy az új kormány jó kezekben van.

 

Tóth Gábor

 

Boross Péter: Abszurd helyzetet teremtene, ha a baloldal nyerné a választást

 

Kiemelt képünk forrása Burger Zsolt.

Iratkozzon fel hírlevelünkre