Boross Péter: Abszurd helyzetet teremtene, ha a baloldal nyerné a választást

Boross Péter 1993 és 1994 között volt Magyarország miniszterelnöke. A választás előtt pár nappal arról kérdeztük, milyen kimenetelei lehetnek az április 3-i országgyűlési választásnak, és mi történne, ha adott esetben a baloldal kerülne kormányra.

– A korábbi évekkel összevetve, kiemelt jelentőségű-e a most vasárnapi országgyűlési választás hazánkban? Mire számíthatunk egy esetleges kormányváltásnál?

– Abszurd helyzetet teremtene, ha ez a baloldal Magyarországon kormányra kerülne. Ehhez nem kell különösebb elemzőkészség, sem bölcsesség, elég csak nézni és hallgatni őket. Most vasárnap sorskérdés, hogy a jelenlegi kormány tovább folytassa a munkáját. Nem csak azért, mert az elmúlt 12 évben a jelenlegi kormány rendbe hozta a gazdaságot, és nyugalmat teremtett a társadalomban. Azért is, mert jelenleg egy nagyon bonyolult világpolitikai helyzetben vagyunk.  

A mostani bizonytalan helyzetben, az ilyen össze-vissza nyilatkozó fecsegő-locsogó figurák, mint akik a magyar ellenzék nevében megszólalnak, rengeteg kárt tehetnek és tönkretehetik az egész országot, ha valamilyen véletlen folytán hatalomhoz jutnak.

Saját maguknak is ellentmondanak, és megkérdőjeleznek minden, a Fidesz által bevezetett intézkedést, ami a választópolgárok javát szolgálja. Kezdve a rezsicsökkentéstől a különféle juttatásokig.

Véleményem szerint, akik megtapasztalták az elmúlt évtizedeket, azok logikusan csak kormánypártiak lehetnek.

Nem is tudok magyarázatot arra, hacsak nem valami országgyűlési képviselői karriervágy fűti az embert, hogy hogy lehet valaki ennek a baloldali gyülekezetnek a támogatója. Erre nincs magyarázat.

De még egyszer szeretném elmondani, hogy a helyzet nem pusztán a belföldi ügyek miatt nehéz, hanem a nemzetközi viszonyok miatt is. Itt van például az ukrán-orosz háború.

– A háború hogyan befolyásolja a magyarországi választásokat?

– Az, hogy Magyarország milyen szerepet tölt be ebben a háborúban, azon fog múlni, hogy ki áll az ország élén. A jelenlegi kormány egyértelműen ki akar maradni, az ellenzék viszont fegyvereket és katonákat küldene Ukrajnába.

Ráadásul olyan meghökkentő híreket lehet olvasni a médiában, mint például, hogy az ukránok visszaverték az oroszokat. Azoknak, akik ezt leírják, fogalmuk sincs arról, hogy az oroszok még be se vetették a komoly haderejüket. Ezek még csak kisebb előcsapatok, részben elavult, korábbi fegyverekkel.

Tényleg azt gondolják az emberek, hogy ez az Ukrajna képes lenne háborúban legyőzni Oroszországot?

Ehhez képest nyugatról galád módon becsapják és biztatják a minden tapasztalat nélküli Ukrajnát ebben az ütközetben. Az ukránok szegények azt se veszik észre, hogyha a Krím-sziget miatt nem léptek fel az oroszok ellen, akkor értük pláne nem fognak. És ilyen körülmények között rombolják le a városaikat. Az emberek menekülnek otthonról, és sokan meghalnak egy olyan küzdelemben, amely megnyerhetetlen.

A nyugat pedig felelős, amiért nem veszik rá ezt a minden politikai rutin nélküli ukrán elnököt, hogy inkább kapituláljon, mintsem tovább pusztítsa a saját országát.

– A magyar kormány ezzel szemben egyértelműen a mihamarabbi békét támogatja. Egy ötödik Orbán kormány hogyan hatna a nyugati politikára?

– Sokat beszélek külföldiekkel, főleg németekkel, akik körében egyértelműen nagy tisztelet övezi Orbán működését. Nekem az a véleményem, hogy Orbán Viktor az ország méreteit, körülményeit, a körülvevő mentalitásokat figyelembe véve egy rendkívül jelentős államférfi lett Európában. A Nyugat meg olyan, amilyen. Szépen lassan kezdenek rájönni nyugaton is, hogy már nem képesek több menekültet befogadni. Ez a probléma pedig minket is érint, amikor kötelező menekült kvótákat akarnak kiszabni.

Csehországban például már bejelentették, hogy közel 200 ezer menekült van már náluk, és több embert nem képesek befogadni. Tehát lassan mindenki elkezdi követni a magyarországi menekült politikát.

– Ahogy egyre többen veszik át a magyar menekült politikát, ugyanígy a gyermekvédelmi törvény és az ahhoz kapcsolódó népszavazás is elérhet pár év múlva nyugatra?

– Azt gondolom, hogy ez is egy olyan észszerű kezdeményezés, amellyel a magyar kormány elől jár a jó példával. Ugyanakkor a népszavazással kapcsolatban van bennem egy kis rossz érzés. Nem a tartalmi részével, mert azzal teljes mértékben egyetértek, hanem a kommunikációval.

Hiányolom a jobboldal részéről, hogy a tévében reggeltől estig sulykolják, hogy a NEM-et kell beikszelni. Sose gondolnak arra a szavazó közegre, amelyik nem tudja már ezeket a szövegeket elolvasni – akár szövegértés hiányában sem.

Sokkal direktebb módon kellene az emberek szájába rágni, hogy NEM, NEM, NEM, NEM.

Ezt az egyszerű rövid szót kellene állandóan sulykolni, mert én ismerem azt az állapotot, amikor egy szöveget kézbe vesz az ember, aki soha nem olvas, és nem tudja értelmezni, ami oda le van írva. Ráadásul az sem szerencsés, hogy nemmel kell válaszolni egy olyan kérdésre, amit a kormány tesz fel.

Ennek ellenére remélem, hogy a népszavazás sikeres lesz, mert nagyon fontos kérdésről döntünk benne mi, választópolgárok.

 

Boross Péter: Iskoláinkban nincs helyük aberrált fickóknak

 

Boross Péter: Egyetlen más ország ilyen példát nem mutat, hogy saját hazája ellen biztat, agitál

Címlapkép: Boross Péter, Forrás: Tóth Gábor/ Vasarnap.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre