Kaszab Zoltán: A békéről és a biztonságról is döntünk vasárnap

Sajátos, új dimenzióval gazdagodott a választás tétje.

Március 15-i beszédében Orbán Viktor miniszterelnök is utalt arra, hogy az orosz-ukrán háború az egekbe emelte a vasárnapi választás tétjét. És valóban: már most látszik, hogy a közvetlen fegyveres konfliktus és annak hatásai beláthatatlanok lesznek, ezért sokszorosan nem mindegy, hogy ki vezeti az országot.

Nem mindegy azért, mert látjuk: a higgadtság, a megfontoltság és a józan ész jelenleg csak a Fidesz-KDNP politikusainál van meg. A baloldal folyamatosan fegyverszállításokról és magyar katonák Ukrajnába küldéséről beszél. Márki-Zay Pétertől Gyurcsány Ferencen át a Jobbik alelnökéig lassan már felsorolni sem lehet azokat a baloldali politikusokat, akik komolyan felvetették ezt az ötletet. Ezzel szemben a kormánypártok és a kabinet még azt is megtiltotta, hogy az ország területén keresztül fegyvereket szállítsanak a háború sújtotta országba. Nagyon helyesen – hiszen ezzel nemcsak a Magyarországon, hanem a Kárpátalján élő magyarok érdekeit és biztonságát is védik.

A kormány és Orbán Viktor miniszterelnök pontosan tudja, hogy egy ilyen helyzetben a legrosszabb, amit tehet, ha sokat beszél. És a baloldal éppen ezt teszi: felelőtlenül, össze-vissza beszél.

Nem mindegy azért sem, hogy ki vezeti az országot a következő 4 évben, mert kezdeni kell valamit az elszabaduló árakkal. Sajnos ez már nemcsak az energia területét érinti, hanem az élelmiszerek árát is, mivel a konfliktus a világ legnagyobb gabonatermelői között zajlik. A két politikai oldal álláspontja ebben a kérdésben is világos: a baloldal ugyanis többször kifejtette, hogy bizony az embereknek kell megfizetnie a háború költségeit. Ahogyan korábban arról is beszéltek, hogy a klímaváltozás, vagy a karbonsemlegesség árát is a magyar családoknak kell megfizetniük. Pont, ahogyan Brüsszel szeretné. Ezzel szemben a kormány álláspontja is világos: nem szabad hagyni, hogy a családok fizessék meg az ország körüli turbulens hatások árát. Éppen ezt a célt szolgálja a rezsi-, a kamat-, a benzin- és az élelmiszerárstop.

Ezek nélkül egy átlagos család több tízezer forinttal is többet fizetne ki havonta a költségekre, durván rontva ezzel az életszínvonalat.

Az árstop politikája mutatja meg a legjobban a kormány előrelátását: már a bevezetéskor is írtunk róla, hogy egyes alapvető fogyasztási cikkek árának rögzítése valójában a későbbi áremelkedésektől véd – amelyek éppen most és a következő időszakban jönnének.

Az előrelátás, a stratégiai gondolkodás, a rendszerszemlélet, a gyors és határozott döntési képesség – mind-mind olyan erények, amelyek egy válságos időszakban felértékelődnek. És mind-mind olyan tulajdonságok, amelyek nem mondhatóak el a baloldalról, de jellemzik a mai kormányoldalt. Ezt bizonyítja az elmúlt 12 év válságos időszakaiban való helytállás: emlékezzünk csak a vörösiszap katasztrófára, a 2013-as dunai árvízre, a 2015-ös migránshullámra, vagy a koronavírus járványra.

Ezek alapján azt hiszem, hogy könnyen kijelenthető:

ebben a helyzetben személyes, anyagi és egzisztenciális biztonságunk megóvása is azt kívánja, hogy a jelenlegi kormány folytathassa a munkáját.

A címlapképen Orbán Viktor miniszterelnök határszemlét tart a csengersimai magyar-román határállomáson 2022. március 16-án. Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre