Kétnapos máltai útra indul Ferenc pápa

Ez lesz harminchatodik külföldi látogatása. A katolikus országban útjának középpontjában egyebek mellett a migránsok és menekültek helyzete áll majd.

Látogatása feszült geopolitikai időszakban történik, amikor migránsok ezrei kelnek át a Földközi-tengeren, és több millió háborús menekült érkezik Ukrajnából.

Két évvel ezelőtt Ferenc pápa egy beszédében Pál apostolnak a Közel-Keletről, a Földközi-tengeren keresztül Rómába tartó útját idézte fel, emlékeztetve arra, hogy a hajótörött apostol Málta partjaira vetődött, ahol a sziget lakosai segítettek neki.    

„A máltaiak már akkor is rendes emberek, befogadók voltak” – mondta.

 A Sea-Eye nevű német civil szervezet abban reménykedik, hogy pápa látogatása során segít biztonságos menedéket találni Máltán 106 kimentett migráns számára, akik hajójuk fedélzetén tartózkodnak. A Sea-Eye 4 nevű hajó jelenleg Málta előtt horgonyoz.

„Jó lenne, ha a pápa látogatása változást hozna” – mondta a Sea-Eye szóvivője pénteken. „A remény hal meg utoljára”- tette hozzá.

Ferenc pápa 2020 májusában utazott volna Máltára, akkor azonban a koronavírus-járvány kitörése felborította terveit. A katolikus egyházfő útja során imádkozik majd a híres rabati Szent Pál-barlangban, valamint katamaránnal ellátogat Gozo szigetére is,  hogy meglátogasson egy ottani nemzeti kegyhelyet.

A főváros, Valletta közelében több ezer hívő részvételével misét terveznek bemutatni.

(MTI)

A kép forrása: MTI/EPA/ANSA/Giuseppe Lami

Ferenc pápa: A bölcs, lelkükben érett idősek adnak nekünk reményt az élethez

Ferenc pápának dicsérték Azbej Tristan államtitkár munkásságát – videó

Iratkozzon fel hírlevelünkre!