Az egyházi felsőoktatás fejlődését segítő szerződéseket kötött a kormány

Az egyházi felsőoktatás fejlődését segítő közfeladat-finanszírozási szerződéseket kötött a katolikus és a református felsőoktatási intézményfenntartókkal kedden kormány – tájékoztatta a Miniszterelnökség az MTI-t.

Módosított megállapodások

A kormánya elkötelezett a magyar felsőoktatás versenyképességének és minőségének javítása iránt. Ennek jegyében kötött a korábbi években a legmagasabb szinten megállapodásokat a Magyar Katolikus Egyházzal és a Magyarországi Református Egyházzal. Többek között a felsőoktatás területére is kiterjedően – írták. Ennek is köszönhetően az egyházi fenntartású felsőoktatási intézmények hallgatói létszáma az elmúlt években jelentősen nőtt – közölték. Ugyanakkor megjegyezték, hogy „ez a mennyiségi növekedés és a szintén bekövetkezett intézményi növekedés, bővülés azonban az egyházak és a Magyar Állam között hatályban lévő megállapodásokban nem tükröződtek”. Ezért a Magyar Katolikus Püspöki Konferenciával (MKPK) és a Magyarországi Református Egyház (MRE) képviselőivel folytatott tárgyalások alapján a korábban megkötött megállapodásokat a felek módosították.

A dokumentumokban a felek megállapították a katolikus, illetve református felsőoktatási intézmények működésének kereteit és garanciáit. Beleértve az egyházi fenntartók és intézményeik által vállalt minőségi mutatókat is. Ezek mentén a közösen kitűzött felsőoktatási célok teljesülése nyomon követhető – ismertették. Kitértek arra is, hogy a megállapodásokban rögzített keretjellegű és garanciális szabályok törvényi szintű szabályozása is indokolttá vált. Ezt a célt szolgálta az egyházak hitéleti és közcélú tevékenységének anyagi feltételeiről szóló korábbi törvény kiegészítése a felsőoktatási közfeladat-ellátásra vonatkozó szabályokkal. Emellett az egyházakkal a közösségi célok elérése érdekében történő együttműködésre vonatkozó rendelkezések sarkalatosítása.

Kiegyensúlyozott működés

Mindezek alapján – az egyházi fenntartókkal folytatott további egyeztetések eredményeként – írták alá kedden az egyes katolikus és református felsőoktatási intézmények hitéleti és világi képzéseinek a megállapított minőségi indikátorrendszerek mentén történő, a kiegyensúlyozott működést és a kitűzött szakmai célok elérését lehetővé tevő és garantáló egyedi közfeladat-finanszírozási megállapodásokat – ismertették.

„Az aláíró felek közös meggyőződése szerint ezzel a magyar felsőoktatás rendszerén belül az egyházi felsőoktatás is új, az eddigieket is felülmúló fejlődést lehetővé tevő pályára állhat”

– fogalmazott közleményében a Miniszterelnökség.

(MTI)

Címlapképen: Veres András győri megyés püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke az MKPK képviseletében és Palkovics László innovációs és technológiai miniszter aláírja a dokumentumot a katolikus és református felsőoktatási intézményfenntartókkal megkötendő közfeladat-finanszírozási szerződések ünnepélyes aláírásán a Karmelita kolostorban 2022. március 29-én. Mögöttük Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Kuminetz Géza, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PKKE) rektora. Botár Gergely/MTI/Miniszterelnökség

Iratkozzon fel hírlevelünkre