Védőnők segítik az Ukrajnából érkezők egészségügyi ellátását

Gyorsan tudott reagálni a magyar egészségügyi rendszer a váratlan kihívásra, amely a Magyarországra érkező menekültek egészségügyi ellátásának megszervezését jelenti: a Védőnői Szolgálat nemrég kialakított mentor-rendszerén keresztül minden Ukrajnából érkező várandós és gyermekes család megkaphatja a neki megfelelő szükséges információt az ellátásokról.

Idén nyáron lesz 107 éves a Magyar Védőnői Szolgálat, amely minden korban küldetésének tartotta a bajba jutott, nehéz sorsú emberek egészségügyi ellátásban való eligazítását.

A hungarikumnak számító szervezetnek nagy szerepe van abban, hogy a családok időben megkapják az egészségügyi támogatásokat, eljussanak a szükséges szűrővizsgálatokra, védőoltásokra, s ez a mai, kiélezett helyzetben, amikor rengeteg kisgyermekes menekül hazánkba, fontos támogatást jelent, amely jól szervezetten segíthet a bajba jutottakon. Az Ukrajnából menekült nők, várandós anyák, 0-18 éves gyermekek és fiatalok védőnői támogatásáról Várfalvi Mariannát, a Védőnők Szövetségének elnökét kérdeztük.

– Nagyon gyorsan tudtak reagálni a kialakult helyzetre, hogyan történt ennek a megszervezése?

– 2021 decemberében született meg az Országos Kórházi Főigazgatóság szakmai irányításával egy új védőnői mentor-rendszer, ami eredetileg azzal a céllal jött létre, hogy segítse a lakossággal közvetlenül foglalkozó kollégákat. 53 ember, országos lefedettséggel – ők tudnak most, ebben a helyzetben készenlétben állni és segítséget nyújtani. Civil szervezeteken, befogadókon, önkormányzatokon keresztül összekötik a területi védőnővel azokat a menekült családokat, akiknek szüksége van valamilyen egészségügyi információra, ellátásra.

A Magyar Védőnők Szakmai Szövetsége is részt vett annak a tájékoztatónak a kidolgozásában, amelyet négy nyelven is kiadtunk, hogy a hazánkba érkezők értesüljenek a lehetőségről.

Az ukrán, orosz, angol és magyar felhívás mellé a területileg illetékes mentorok elérhetőségét is csatoltuk, valamint létrehoztunk egy adatlapot, amely segíti annak feltérképezését, hogy kinek, milyen egészségügyi állapotban milyen ellátásra van szüksége.

– Miben tudnak segíteni a védőnők?

– Nagyon nagy számú gyermek érkezik Magyarországra. Van, aki orvosi vizsgálatra, ellátásra, gyógyszerre szorul, és sok a kismama is. Nem ismerik a rendszert, hogy milyen egészségügyi ellátás hol vehető igénybe, erről tud felvilágosítást adni a védőnő.

– Hol végzik az Ukrajnából menekültek kezelését? Van erre kijelölt intézmény, vagy teljesen mindegy, hogy hol jelentkeznek segítségért?

– Minden településen igénybe vehető – sürgősségi ellátás keretében – eseti ellátás az orvosi rendelőkben. Természetesen a sürgős eseteket a kórházakban látják el, és ahol nagyobb számú a menekült, ott kijelölték, melyik az ügyeletes intézmény. Budapesten például a Heim Pál kórház fogadja a gyerekeket. 

– Mik azok a leggyakoribb problémák, amivel megkeresik az orvosokat a hazánkba érkezők?

– Még nincsenek erre vonatkozó statisztikák, de általánosságban elmondható, hogy sok a meghűléses, megfázásos tünet. Az is jól látható, hogy azok, akik otthon, Ukrajnában rendszeres orvosi kezelés alatt álltak, nem tudták magukkal hozni a gyógyszereiket. Itt szeretném megjegyezni, hogy

jószándékból se pótoljuk ezeket valami mással, nagyon fontos a célzott kezelés, a pontos kikérdezés a gyógyszerek felírásakor!

Ezeket a gyógyszereket a hazánkba érkezők egy orvosi vizsgálat alapján megkaphatják!

– Hogyan tudnak kommunikálni a menekültek egy ilyen kivizsgálás során?

– Ezért is hoztuk létre a négy nyelvű adatrögzítő lapot, ami egy külföldi számára is érthető kérdéseket tartalmaz, és segít az előzetes állapotfelmérésben, hogy mindenki megfelelő segítséget kaphasson. Megszervezés alatt áll még egy tolmácsszolgálat, ami reményeink szerint hétfőtől segíti a védőnőket. Sok fiatal tud angolul, ahogyan a védőnők is beszélnek legalább egy nyelven, hiszen az a képzés elvégzésének alapfeltétele. Valamint sok olyan, már régóta Magyarországon élő ember ajánlott fel segítséget a tolmácsolásban, aki Ukrajnából költözött hazánkba, itt dolgozik.

– Milyen reakciókkal találkoztak eddig? Egyáltalán hogyan értesülnek az egészségügyi ellátás lehetőségéről a hazánkba érkezők?

– A menekültek boldogok, hogy van egy ilyen lehetőség, hiszen Ukrajnában nincs védőnői szolgálat, nem ismerik ezt az ellátást.

Mi annak érdekében, hogy minél több család értesüljön arról, hogy tudunk segíteni, felvettük a kapcsolatot szövetségeseinkkel a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségével, akik még azelőtt eljuttatják az információt a határon túl élő magyar családoknak, mielőtt hazánkba érkeznének. A nagy segélyszervezeteknek is kiküldtük a tájékoztatónkat, ők már a fogadói oldalon tudják értesíteni a menekülteket a lehetőségről. 

– Hogyan bírkózik meg a magyar ellátórendszer a megnövekedett terheléssel?

– Valóban nagy nyomás nehezedik most a rendszerre, ráadásul nem egyenletes az eloszlása, mint például a koronavírus-járvány idején volt. Főleg a keleti területek, ott található nagyvárosok, valamint a főváros van leterhelve. A szerencsétlenségben talán könnyebbség, hogy legalább a járvány okozta nyomás oldódni látszik a koronavírus-hullám lecsengése miatt. De valóban rendkívüli terhelés alá kerültek mind a védőnők, mind az egészségügyben dolgozó más kollégák. Ez a magyar egészségügy szervezésének következő kihívása: hogyan lehet őket tehermentesíteni, az ellátást minél jobban megszervezni. Külön nehézség, hogy nem tudni, a kialakult helyzet mennyi ideig tart, és milyen számú embercsoport érkezik még hazánkba.

A magyar egészségügy mindig arról volt híres, hogy helyt tud állni, rendkívül jól szervezett és irányított rendszer, és bízzunk benne, hogy most is mihamarabb leküzdi majd a kihívásokat.

 

Milliók érkezhetnek – Magyarország jelentős szereplője lett a menekültválságnak

 

Kaszab Zoltán: Mi a különbség illegális bevándorló és menekült között?

 

A remény utat tör magának

A címlapképen az orosz-ukrán háború elől Ukrajnából menekülő családnak ad meleg ételt egy önkéntes segítő a tiszabecsi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolánál kialakított segítségponton 2022. március 4-én. Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre