Kaszab Zoltán: Mi a különbség illegális bevándorló és menekült között?

Magyarország minden Ukrajna felől érkező menekültet befogad, állampolgárságra tekintet nélkül – ezt közölte már a háború kezdetén a budapesti kormány és ezzel nem tett mást, mint teljesíti a genfi egyezmény menekültekre vonatkozó pontjait.

Az elmúlt években a baloldali politikusok, a brüsszeli politikai elit, illetve a különféle migránsokat segítő NGO-k és a velük kötelékben álló sajtótermékek sokat tettek azért, hogy komoly fogalomzavar alakuljon ki az emberek fejében a menekült, a migráns és az illegális bevándorló kifejezésekkel kapcsolatban. Persze ez kellett ahhoz, hogy az illegális bevándorlókat be nem fogadó magyar kormányra rásüthessék az embertelen bélyeget és ezzel megpróbáljanak rá nyomást gyakorolni, hogy változtassa meg álláspontját.

Sajnos egy, a szomszédunkban dúló háború kellett ahhoz, hogy ország-világ láthassa a különbséget és tisztába tehető legyen a fogalmak jelentése.

Az NGO-k és kiszolgálóik legfontosabb érve az illegális bevándorlással kapcsolatban az, hogy azok az emberek háború elől menekülnek, így jár nekik a menedékkérelem benyújtásához való jog és az általános oltalom. A déli határra érkező emberekkel ugyanakkor az a probléma, hogy egyrészt nem lehetünk biztosak benne, hogy mindannyian olyan helyről érkeztek, ahol háború dúl. Másrészt mire Magyarország határához érnek, már több biztonságos országon is áthaladtak, ahol lehetőségük lett volna a menedékkérelmük benyújtására.

Az Ukrajnából érkezők számára ugyanakkor hazánk – szomszédos ország lévén – az első biztonságos ország, így nem is kérdés, hogy mindenkinek lehetősége van benyújtania kérelmét és a kormány mindenkinek biztosítja is a megfelelő ellátást.

Van ugyanakkor még egy nagyon fontos különbség a déli és a keleti határon tapasztalt helyzet között, ez pedig az érkezés módja. Míg délen illegálisan, sokszor erőszakosan próbálnak Magyarország területére lépni, veszélyeztetve az ott szolgáló rendőrök és katonák épségét, addig az Ukrajnából érkezők a hivatalos keretek között, a határátkelőhelyeken lépnek be Magyarország területére. Éppen ezért teljesen fals, amikor a baloldal párhuzamot próbál vonni a két helyzet között, hiszen

délen illegálisan próbálnak hazánk területére lépni idegenek, keleten pedig hivatalos úton, szervezett körülmények között, így esetükben szóba sem jöhet az, hogy illegális bevándorlásról beszéljünk.

Van még egy különbség, amely egyrészt a határokon készült képekről és a statisztikákból is látszik. Míg Szerbia felől többnyire életerős, fiatal férfiak kísérelnek meg átlépni a határon, addig az Ukrajnából menekülők többsége gyermek és nő. Borzalmas, hogy ehhez egy, a közvetlen szomszédunkban dúló háború kellett, de most végre mindenki láthatja a különbséget az illegális bevándorlók és a menekültek között.

Kaszab Zoltán: Álhírekkel szerezne népszerűséget a baloldal

A címlapképen Orbán Viktor miniszterelnök látható a háború miatt Ukrajnából Magyarországra menekülők számára kialakított segítségponton Beregsurányban 2022. március 3-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Iratkozzon fel hírlevelünkre