Milliók érkezhetnek – Magyarország jelentős szereplője lett a menekültválságnak

Az ENSZ szerint akár 5 millió menekült is távozhat Ukrajnából a következő időszakban. Az, hogy ez valóban így lesz-e, nem tudjuk, de készülnünk kell, mert sokan már úton vannak – nyilatkozta Janik Szabolcs, a Migrációkutató Intézet operatív igazgatója.

– Tíz napja kezdődött meg a háború, amellyel egyidőben megindult az ukrán lakosság menekülése is. Hányan hagyták el otthonukat eddig?

– A számok drámaiak: egy hét leforgása alatt több mint 1,2 millió ember menekült el a háború sújtotta Ukrajnából. A legtöbben – közel 650 ezren Lengyelországba mentek, a második legtöbb menekült pedig Magyarországra érkezett – nálunk 145 ezer főt regisztráltak.

– Lehet feltételezésünk arra vonatkozóan, hogy hányan fognak még útra kelni?

– Megbecsülni sem tudjuk. Az ENSZ szerint akár összesen 5 millióan is távozhatnak Ukrajnából a következő időszakban. Az, hogy ez valóban így lesz-e, nem tudjuk, de készülnünk kell, mert sokan már úton vannak.

Sajnos a katonai műveletek kiterjedésének nyomán egyre komolyabb menekültáradattal kell számolnunk.

A háború a családosokat, fiatalokat és az időseket egyaránt érinti. Ha a harcok elhúzódnak és új frontvonalak nyílnak, akkor még több ember fogja elhagyni lakóhelyét. Sajnos a következő hetekben borítékolhatóan tovább fog romlani a helyzet, ha nem sikerül tűzszünetet kötni. Az emberek pedig a szomszédos országokba – így például Magyarországra – fognak továbbra is menekülni.

Fontos megjegyezni, hogy az IOM előrejelzése szerint hamarosan 4,3 millió ún. belső menekült is lehet majd Ukrajnában, ami sajnos szintén természetes következménye a háborúnak.

Janik Szabolcs a Migrációkutató Intézetének operatív igazgatója (Fotó: Gellér Anna)

– Magyarország, mint célország képes lesz ezen feladatait ellátni?

– Most valóban az Ukrajnával szomszédos országokon „a világ szeme”. Lengyelországba, Magyarországra, Szlovákiába, illetve Romániába érkeznek elsősorban menekültek. Ne felejtsük – a nem EU-tagállam – Moldova szerepét sem el, amely ugyancsak kinyitotta határait a menekültek előtt.

Magyarország, mint Ukrajnával szomszédos állam, jelentős szerepet tölt be a menekültválság kezelésében.

A kárpátaljai magyarok révén ráadásul van egy sajátos érintettségünk is a válságkezelésben, miközben természetesen nem csak magyar ajkúak érkeznek hozzánk.

A napokban példátlan összefogás tanúi lehetünk, az állam és a különböző társadalmi szereplők saját erejükből igyekeznek mindent megtenni azért, hogy az Ukrajnából elmenekülők minél előbb rendezett viszonyok közé kerülhessenek.

– Mennyire sikerül ezt elérni?

– Az elmúlt napok egyértelmű tapasztalata, hogy példásan összefogott az ország a bajbajutottak megsegítése érdekében. Az elérhető információk alapján az Ukrajnával szomszédos államok jól végzik feladataikat, erőn felül igyekeznek ellátni az érkezőket.

Az Európai Unió minden tagállama pontosan látja, hogy most ez a legfontosabb.

Lviv, 2022. február 26. (Forrás: MTI/EPA/Mykola Tys)

– Meddig bírják ezek az államok ezen többlet feladataik ellátását?

– Egyelőre kapacitásproblémákról nem érkeztek hírek, mindenki megfelelő ellátást kap, aki kér. Azt, hogy hol lehet egy befogadó ország kapacitásainak a határa, nem tudjuk megmondani. Az viszont egyértelmű, hogy ezek az országok joggal számíthatnak az Európai Unió támogatására és más tagállamok felajánlásaira, és szerencsére a hírek szerint várható is segítség. Az EU egységes a menekültek ügyében. Nincs vita arról, hogy az európai közösség kész befogadni és minden humanitárius segítséget megadni az Ukrajnából érkezőknek.

Egy hét borzalmai után az is megmutatkozott, hogy az európai összefogás és szolidaritás létezik.

– Milyen státuszt kapnak a menekültek ma?

– Az ukrajnai helyzet súlyosságát látva a magyar kormány rendeletet alkotott, amelynek értelmében ideiglenes védelem jár minden Ukrajnából érkező menekültnek. Az ukrán állampolgárok egyébként eddig is vízummentesen utazhattak az EU területére 90 napra, így teljesen jogszerűen távozhatnak hazánkból más tagállamba.

Sőt, a belügyminiszteri tanács egyhangúlag elfogadta a Bizottság javaslatát, így az Ukrajnából menekülők automatikusan átmeneti védelemben részesülnek a hivatalos menekültügyi eljárás lefolytatása nélkül. 

Az irányelv 1 éves tartózkodást biztosít, amely 3 évre meghosszabbítható, a menekülők munkavállalási engedélyt és alapvető ellátást is kapnak.

Tóth Gábor

Andrásfalvy Bertalan: A másik féllel akkor lehet kibékülni, ha tiszteljük is

Nógrádi György: Ez már kőkemény háború

Még a Bundeswehr sem tényező az orosz hadsereggel szemben

A címlapképen a „Donyecki Népköztársaságból” kimenekített emberek érkeznek egy menekülttáborba a rosztovi régióban 2022. február 19-én. Forrás: MTI/EPA/Arkadij Budnyickij

Iratkozzon fel hírlevelünkre