Kovács-Pifka Péter: Most már mi is képesek vagyunk adni

Kovács-Pifka Péterrel, a Hungary Helps Ügynökség vezérigazgatójával készített interjút a Magyar Kurít, amelyben a feladatokról, kiválasztási eljárásról és támogatott projektekről esik szó.

Kovács-Pifka Péter elmondta, hogy az ügynökség a Hungary Helps Program végrehajtó szervezete, a támogatásokról pedig a kormány, vagy a területért felelős államtitkár, Azbej Tristan dönt. Az ügynökség feladata a lebonyolítás, amely az eltérő bankrendszeri működések miatt sokszor okoz a gyakorlatban problémát.

A vezérigazgató elmondása szerint rengeteg támogatási kérelem érkezik hozzájuk, azonban fontos, hogy olyan helyre juttassák a pénzt, amelynek felhasználását később ellenőrizni is tudják.

Háromféle tevékenységi körben mozog az ügynökség: humanitárius segítségnyújtásban, újjáépítésben és ösztöndíjak formájában – fejtette ki Kovács-Pifka Péter.

Kép forrása: Magyar Kurír

Elmondása szerint az első és második eset például egy katasztrófa vagy fegyveres konfliktus után szükséges, többnyire azonnali felajánlásként. Az ösztöndíjprogram pedig olyan országokban élő fiataloknak nyújt tanulmányi lehetőséget, ahol kisebbségben vannak a keresztények, Magyarországon tanulhatnak és szerezhetnek diplomát.

„Az a cél, hogy az itt megszerzett tudást hazavigyék és saját közösségeik építésére fordítsák” – mondta a vezérigazgató.

Kovács-Pifka Péter kiemelte, hogy Magyarország olyan kapcsolati háló birtokában van, amelynek segítségével a közel-keleti és afrikai egyházi vezetőkön keresztül mi érjük el leghamarabb az üldözött keresztényeket. Ettől függetlenül több nemzetközi együttműködő partnerrel rendelkezünk Európából és Amerikából egyaránt.

„Magyarország sokáig olyan helyzetben volt, hogy ő maga szorult támogatásra. Hála Istennek, most már mi is képesek vagyunk adni” – mondta Kovács-Pifka Péter.

A vezérigazgató kiemelte annak fontosságát, hogy olyan partnereket keressenek és találjanak, akikkel az együttműködés a békét és a vallások együttélését mozdítja elő. Hangsúlyozta, hogy a szociális, humanitárius beavatkozásokkor az eltérő vallásúak is a keresztény egyházakat tartják a legmegbízhatóbb partnereknek.

Kovács-Pifka Péter azt is elmondta, hogy céges és magánadományok is érkeznek hozzájuk, az adományozók pedig meghatározhatják a támogatási célt és a régiót is.

„A Hungary Helps Program fontos küldetése – amit sikerült is elérni –, hogy a magyar közvélemény tudja: a Közel-Keleten élnek keresztények, hogy ott van a kereszténység bölcsője, és hogy milyen nehézségekkel szembesülnek” mondta.

Forrás: Magyar Kurír

Azbej Tristan: Afrika a kihívások, a lehetőségek és a jövő kontinense

 

A brazil kormánnyal bővült a Hungary Helps Program nemzetközi együttműködői köre

Iratkozzon fel hírlevelünkre