Domborművet avattak Snell György püspök emlékére

Domborművet avattak az egy éve elhunyt Snell György esztergom-budapesti segédpüspöknek az általa is alapított rákoskeresztúri Pál Apostol Katolikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnáziumban.

A fennállásának 30 éves jubileumát ünneplő iskolában Fürjes Zoltán, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára elmondta: az eredetileg ökumenikus iskola indulása nem volt könnyű. Helyet kellett találni az intézménynek, össze kellett gyűjteni a tanári kart és a diákokat is, 1991-ben ugyanis még mindenkinek „újszerű” volt, hogy egyházi iskolába járassa gyermekét. Az induláshoz a szülők bizalmára és hitére is szükség volt. Ez a hit pedig mára „megmutatta építő erejét”, beérett és gyümölcsöt termett – tette hozzá. A helyettes államtitkár kitért arra:

2010 előtt a baloldali kormányok azokat a támogatásokat sem fizették ki az egyházi fenntartású intézményeknek, amelyeket törvény vagy nemzetközi egyezmény ír elő. Ehhez képest 2010 után az egyházi intézmények a „fekete bárányok” helyett a kormány partnereivé válhattak.

Fürjes Zoltán felidézte: 1990-ben 1 százalék alatt volt az egyházi fenntartású intézmények aránya a köznevelésben, és ez az arány 2010-re is csak 6,4 százalékra nőtt. Mára azonban a köznevelésben résztvevő diákok több mint 15 százaléka, körülbelül 240 ezer gyerek egyházi fenntartású intézménybe jár.

Ez azoknak a papoknak, lelkészeknek, elkötelezett tanároknak, iskolaigazgatóknak, óvodavezetőknek és nem utolsósorban szülőknek köszönhető, akik „minden ellenszél ellenére azon dolgoztak, hogy ezek az intézmények létrejöhessenek, megerősödhessenek és működhessenek” – fogalmazott.

Ezért nem szabad engedni azoknak, akik azt suttogják, „néha torzult arccal ordítják”, hogy „ki a papokkal az iskolából!”.

Fogadjuk el azt a történelmi igazságot, hogy a papok jó helyen vannak az iskolában, a gyermekek pedig jó helyen vannak az egyházi iskolában! – fogalmazott Fürjes Zoltán.

Fürjes Zoltán, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára beszédet mond az egy éve elhunyt Snell György esztergom-budapesti segédpüspök emléktáblájának felavatásán az általa alapított, fennállásának 30 éves jubileumát ünneplő rákoskeresztúri Pál Apostol Katolikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnáziumban 2022. február 25-én. MTI/Illyés Tibor

Gyetván Gábor protonotárius kanonok, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Katolikus Iskolai Főhatóságának (EKIF) főigazgatója Snell Györgyről szólva hangsúlyozta:

Gyuri atyát bizalma és közvetlensége tette szerethetővé. Hozzá mindenki közel volt: Isten, a Szűzanya és az emberek.

Azt is mondta: Snell György most már fentről figyeli a maga optimizmusával, hogy mit teszünk helyette azzal az iskolával, amelyet megálmodott, és amely fölött olyan sokáig „bábáskodott”, hogy valóban egyházi iskola legyen.

Snell György olyan iskolát akart, ahol a gyerekek megismerik az Istent, ahol az életüket átszövi a keresztény hagyomány, a keresztény hit és annak ismerete, és ahonnan valóban jó emberek kerülnek ki

– mondta. Hozzátette: a mai világnak még több jó emberre van szüksége, ehhez pedig kellenek az „iskoláink”, és kellenek olyan emberek, akik mernek álmodni, lépni és cselekedni azért, hogy a jövő az más legyen.

Snell György domborművét Cserháti Ferenc esztergom-budapesti segédpüspök áldotta meg.

(MTI)

Koronavírusban elhunyt Snell György esztergom-budapesti segédpüspök

 

Elfogynak a szavak – „Gyuri atya” emlékére

A címlapképen Cserháti Ferenc esztergom-budapesti segédpüspök megáldja az egy éve elhunyt Snell György esztergom-budapesti segédpüspök újonnan felavatott emléktábláját az általa alapított, fennállásának 30 éves jubileumát ünneplő rákoskeresztúri Pál Apostol Katolikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnáziumban 2022. február 25-én. Forrás: MTI/Illyés Tibor

Iratkozzon fel hírlevelünkre