Veszprémben ülésezett a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) 2023. szeptember 4-6. között tartotta őszi rendes ülését. Az ülésen részt vett Michael Wallace Banach apostoli nuncius is.

A Püspöki Konferencia tagjai megemlékeztek a nyáron elhunyt Cserháti Ferenc püspök úrról és egyúttal üdvözölték a testület új tagját, Fábry Kornél püspök urat. A püspökök testülete áttekintette a Konferencia bizottságainak összetételét:

  • A Püspöki Konferencia megköszönte Palánki Ferenc püspök úrnak a Hivatásgondozó Bizottságában, valamint az Ifjúsági Bizottságában végzett évtizedes munkáját.
  • Palánki Ferenc püspök úr a továbbiakban az Ökumenikus Bizottságban, valamint a Szemináriumi Bizottság munkájában vállal szerepet.
  • Az Ifjúsági Bizottság vezetését a Konferencia Fábry Kornél püspök úrra bízta. Ennek a bizottságnak további új tagja Fekete Szabolcs Benedek püspök úr lett.
  • A Püspöki Konferencia megbízta továbbá Fábry Kornél püspök urat, hogy vegye át az elhunyt Cserháti Ferenc püspök úr helyét a Caritas in Veritate Bizottság útonlévőkért felelős albizottságában.
  • Martos Levente Balázs püspök úr ezentúl részt vesz a Hivatásgondozó Bizottság, valamint a Szemináriumi Bizottság munkájában is.
  • Veres András püspök úr helyett a továbbiakban Fekete Szabolcs Benedek püspök úr vesz részt az Országos Magyar Cecília Egyesület (OMCE) munkájában.
  • A püspökök testülete felkérte Fábry Kornél püspök urat, hogy segítse Mohos Gábor püspök úr munkáját a külföldi magyar lelkipásztori szolgálatban.
  • A Püspöki Konferencia kiemelten foglalkozott a hivatásgondozás kérdésével, valamint a papi élet és szolgálat aktuális nehézségeivel és kihívásaival, továbbá a Nevelési Dikasztérium által is ajánlott papi továbbképzés kérdéseivel.

Az MKPK tagjai áttekintették a Lisszaboni Ifjúsági Világtalálkozó eredményeit. A résztvevő több mint ezer magyar fiatal kétharmada az MKPK szervezésében és támogatásával képviselte hazánkat a portugál fővárosban. Az eseményen az MKPK több tagja is jelen volt.

Véget ért az Ifjúsági Világtalálkozó

A Püspöki Konferencia egyhangúlag támogatta az Anglia és Wales Püspöki Konferenciához tartozó kezdeményezést, amely arra irányul, hogy Szent John Henry Newmann bíborost egyházdoktorrá nyilvánítsák.

Folytatódnak a 2025-ös szentév előkészületei. Az esemény mottója: „a remény zarándokai” mondta lesz.

A Katolikus Karitász augusztus végén zárta népszerű Vár a nyár! elnevezésű segélyakcióját, melynek révén idén is 4.000 gyermek nyaralhatott az ország számos pontján napközis táborokban vagy különböző balatoni helyszíneken. A 16 egyházmegye és az Országos Központ munkatársainak, valamint önkénteseinek hála változatos programok várták a táborozókat. Szervezésükben 75 Magyarországon tartózkodó ukrán kisdiák, és 105 Ukrajnából érkezett fiatal kapcsolódhatott ki nyáron.

Négyezer gyermek kapcsolódhatott ki a Katolikus Karitász nyári táboraiban

 

Még zajlik a szervezet szeptember 15-ig tartó Legyen az öröm az iskolakezdés! elnevezésű segélyprogramja, amelynek keretében 10.000 gyermek támogatása a cél. Az adománygyűjtéshez online is lehet csatlakozni a www.karitasz.hu oldalon, vagy az 1356-os adományvonal hívásával.

Ismét elindította iskolakezdési segélyprogramját a Katolikus Karitász

Forrás: MKPK.hu

A címlapképen Veres András gyõri megyés püspök, az MKPK elnöke. MTI/Krizsán Csaba

Iratkozzon fel hírlevelünkre