Minden, amit Ukrajnáról nem tudott

Nem mindennapi könyv jelent meg Ukrajna története: régiók, identitás, államiság címmel. A kötet szerzői, Fedinec Csilla, Font Márta, Szakál Imre és Varga Beáta egyedülálló módon, régiói alapján mutatják be Ukrajna múltját és jelenét.

Magyar nyelven ilyen nagy ívű és sokszínű kötet még nem jelent meg Ukrajnáról. A gazdagon adatolt történelmi források segítségével ismerhetjük meg a Kijevi Rusz és a Rusz régió középkori eredetét egészen napjainkig. A kronologikus sorrendben bemutatott történetmondás kiváló lehetőséget biztosít arra, hogy keleti szomszédunk történelme, kultúrája, politikai döntéseinek háttere jobban megismerhetővé váljon a magyar olvasók számára is.

A kiadvány elsődleges célja, hogy az Ukrajnáról szóló ismereteket közérthetően bővítse.  

Az Ukrajna története: régiók, identitás, államiság című kötet (Fotó: Tóth Gábor, Vasarnap.hu)

A kötet számos, kevésbé ismert történelmi és társadalmi eseményre is felhívja a figyelmet. Többek között megtudhatjuk, hogy a szláv őshaza – amely a kutatók jelenlegi feltételezése szerint – a Visztula és a Dnyeper között helyezkedett el, ma is Ukrajna egy nyugati sávjában található. A Kijevi Rusz állam létrejöttéről és alakulásáról is számos új információt ismerhet meg a magyar olvasóközönség. Többek között azt is, hogy Vlagyimir fejedelem mely pogány istenségek szobrát állította fel Kijevben. Arra is fény derül, hogy annak ellenére, hogy a szlávok, a varég-ruszok felvették a kereszténységet, a pogány vallás egy-egy eleme visszaköszönt a folklórjukban, amelyek a 12. századi Igor-énekben is felismerhetők.

A térség történetét megismerhetjük abból a korból is, amikor azt az Arany Horda csapatai uralták, valamint a későbbi, lengyel–litván fennhatóság időszaka is bemutatásra kerül.

Oldalpárrészlet a kötetből (Fotó: Tóth Gábor, Vasarnap.hu)

 

A széles történelmi korszakot ismertető fejezetek nem maradnak adósok a szovjet Ukrajna és a függetlenné váló Ukrajna bemutatásával sem. Az 1991 utáni útkeresés számos szempontból megvilágítja a jelenkori Ukrajna kihívásait, ideológiai vitáit.

A kötet szerzői rávilágítanak azokra a harminc éve befagyasztott konfliktuszónákra, amelyek mára végzetesen felforrósodtak.

Tóth Gábor

Napokon belül életbe lép az ukránosító nyelvtörvény új eleme

Nógrádi: Az oroszok válasza, hogy az űrbe telepítik a fegyvereiket

Történelemszemlélete nem államoknak, hanem kutatóknak van – Font Márta a Vasárnapnak

Kiemelt képünk forrása Pixabay.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre