A vallásszabadság védelmében hoztak létre bizottságot

Az Egyesült Államok egykori nemzetközi vallásszabadságért felelős utazó nagykövete indított szervezetet a vallásszabadság megfigyelésére. Meglátása szerint ezen alapvető jogok gyengülése indokolja a kezdeményezést.

A Trump-kormányzat alatt a tengerentúli vallásüldözés elleni küzdelemben szerepet játszó Samuel Brownback most saját országa felé fordult. Több vallási és politikai vezető támogatásával január 18-án elindította az amerikai nemzeti vallásszabadság bizottságotszámolt be róla az Aleteia.org. A katolikus hírportál szerint a bizottság oktatási kampányokat szervez majd a vallásszabadság, mint alapvető emberi jog szükségességéről országosan és az egyes államokban egyaránt. Célja a hitbéli konfliktusok csökkentése és a vallási véleménynyilvánítás jogának védelme.

Gyengülő vallásszabadság

A bizottság bejelentésére tartott virtuális sajtótájékoztatón az egykori szenátor megjegyezte: a múltban szinte elképzelhetetlen volt, hogy ilyen oktatást kelljen nyújtani. Az elmúlt években azonban csökkent a hívő emberek kulturális és politikai támogatottsága. A megválasztott tisztségviselők pedig más kérdések felé irányították figyelmüket, mint például az LMBTQ-jogok kiterjesztése.

„Amikor először bekerültem a kongresszusba, a vallásszabadság volt az egyik olyan dolog, ami összehozta a bal- és jobboldalt. De ez egyre inkább megosztó kérdéssé válik” – jegyezte meg Brownback.

A korábban kansasi szenátorként és kormányzóként szolgáló Brownback szerint a vallásszabadsághoz fűződő emberi jogot ma támadások érik és egyre jobban aggasztja annak amerikai hanyatlása.

Neves személyiségek együttes fellépése

Véleményével ért egyet Thomas F. Farr, a vallásszabadság intézet elnöke is, aki az online konferencián azt mondta: a kulturális és politikai elit az, amely támadja ezen alapvető emberi jogot, és követeli, hogy távolítsuk el azt a közéletből. Buzgón rágalmazzák és gyűlölik azokat, akikkel nem értenek egyet a vallás, a közpolitika és a közerkölcs kérdéseiben. Hozzátette: a törvény erejét felhasználva próbálnak kiszorítani hívő embereket az amerikai közéletből.

A vallásszabadság bajnokaként számontartott republikánus Frank Wolf megjegyezte, hogy az új projekt azért fontos, mert a vallásszabadság minden más jogot is megvéd, az embereket pedig az állam hatalommal való visszaélésétől.

A bizottság felállításának bejelentésekor több szervezet és elismert személyiség fejtette még ki véleményét a vallásszabadság fontosságáról. A felszólalók között volt Jeff Sessions volt amerikai főügyész és Timothy M. Dolan New York-i bíboros, az Egyesült Államok Katolikus Püspöki Konferenciájának Vallásszabadságért Bizottságának elnöke.

Mindenki érdeke a vallásszabadsághoz való jog érvényesülése

Brownback szerint a vallásszabadság nem csak konzervatív vagy republikánus cél. A különböző imaházak elleni erőszakos támadások megakadályozására tett erőfeszítések ugyanis mindenki számára fontos kell hogy legyen.

„Feszültséget szül, ha kiállsz egy olyan jog mellett, mint a vallásszabadság. De az ország attól függ, hogy az emberek kiállnak az alapvető jogok mellett”

– mondta az nemzeti vallásszabadság bizottságának elnöke.

Címlapképen: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Sam Brownback Washingtonban, 2020. február 6-án. Fotó: MTI/KKM

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre