Szentföldön élő keresztény diák: Kedves Hungary Helps, köszönöm, hogy befektettél a jövőmbe!

Szentföldön

Tavaly decemberben zárult le a projekt, amelynek keretében a magyar állam a Hungary Helps programon keresztül 1427 diák egyéves tandíját finanszírozta a Szentföldön. A támogatás pontos összegéről, részleteiről, valamint a további tervekről Horváth János Sándor, a Hungary Helps projektmenedzsere számolt be a Vasarnap.hu-nak.

A magyar kormány 154 millió forinttal támogatta a szentföldi iskolákat

Kormányrendelet értelmében Magyarország egy 2020 szeptemberétől 2021 decemberééig tartó program keretében 154 millió forintot adományozott a Jeruzsálemi latin patriarchátusnak. A patriarchátus tizenkét iskolát létesít a Szentföldön. A támogatás célja, hogy minél több, az iskolában tanuló diák egyéves tandíját fedezni tudják.

A Katolikus Egyház által fenntartott intézményekben összesen 4700 diák tanul. A magyar támogatásnak köszönhetően a diákok közel egyharmada, 1427 diák tanulhat a 2021-2022-es tanévben díjmentesen. Horváth János elmondta, a patriarchátus szociális alapon választotta ki, kik részesülhetnek a támogatásból.  Hozzátette, ez valójában nem 1427 családot érint, hiszen a támogatottak közül sokan testvérek. 

Horváth hangsúlyozta, a magyar segítségre azért volt éppen most szükség, mert a koronavírus járvány az ottani keresztény közösséget is nagyon rosszul érintette.

„Az iskolák távoktatásra kényszerültek, a munkanélküliség pedig egyre csak nőtt. Sok szülő elveszítette a munkáját, és nem tudta volna fizetni a gyerekek tandíját. A Magyarországról érkező támogatás sok diáknak tette lehetővé, hogy folytassa tanulmányait” – magyarázta.

Az intézmények katolikus iskolák, többnyire katolikus diákoknak. Ennek ellenére nyugodtan látogathatják más felekezetek tagjai is. A különböző vallású gyerekek békében tanulnak együtt.

„Természetesen a támogatásból sem csak a keresztények részesülhetnek. A Hungary Helps program keretében elsősorban a keresztény egyházakat segítjük. Az egyházon keresztül azonban más felekezetek tagjai is kaphatnak segítséget, amennyiben rászorulnak. A latin patriarchátus iskoláiban is több muzulmán fiatal részesült az ösztöndíjból”.

Szentföldön

Oktatási központ Kánában. Forrás: Hungary Helps

Horváth kiemelte, a magyar kormány célja, hogy megkönnyítse az Afrikában, illetve a Közel-Keleten élők életét, ezzel csökkentve az elvándorlás mértékét. Ezt elsősorban az üldözött keresztények támogatásával teszi, de Magyarország minden rászorulónak segít.

Érdekes tény, hogy a Jeruzsálemi Latin Patriarchátus két iskolája is a Gázai övezetben található. Ezekben az iskolákban összesen negyven diák részesült támogatásban. Horváth János szerint az iskolák megléte, illetve a támogatott diákok magas száma mutatja, hogy ezen a területen is szükség van katolikus intézményre, valamint a helyi keresztények támogatására.

Arra a kérdésre, hogy a program befejeztével terveznek-e hasonló intézkedést a Szentföldön, a Hungary Helps projektfelelőse azt felelte, a szükség mindenképp azt diktálja, hogy legyen még hasonló. Jelenleg is több mint száz hasonló projekt fut Afrikában és a Közel-Keleten, és bár a szentföldi iskolákra vonatkozóan egyelőre nincsenek konkrét tervek, ha a források lehetővé teszik, sor kerülhet hasonlóra.

A Hungary Helps Ügynökségen dolgozó Horváth János Sándor jelenleg is több projektet irányít. Főként a Közel-Keleten, azon belül is a Szentföldön kivitelezett programokért felelős.

A program keretében támogatott gyerekek közül többen kifejezték hálájukat a Hungary Helps felé. A következő leveleket írták:
Adam nyolcadik osztályos – Aboud Latin Patriarchátusi Iskola

Nem szívesen beszélek arról, hogyan érintette a pandémia a családunkat és az anyagi helyzetünket. Mindannyiunknak nagyon nehéz volt. Apukám egy szállodában dolgozott, és a koronavírus miatti szigorítások következtében elveszítette a munkáját. Anyukám tanárként dolgozik. Neki egyszerre kellett megküzdeni az online oktatás kihívásaival és az én oktatásommal. Nagyon rossz volt a hangulat otthon az anyagi nehézségek miatt, és sajnos sok alapvető szükségletről le kellett mondanunk, hogy én és a testvéreim tanulhassunk.

Nagyon hálás vagyok a lehetőségért, hogy megszakítás nélkül folytathatom a tanulmányaimat. A támogatás sokat segített nekem és a családomnak, és kevesebb is otthon a feszültség. Minden tanóráért és minden lehetőségért hálás vagyok, ami által több lehetek nemcsak tanulmányilag, de emberileg is. Kedves Hungary Helps, köszönöm, hogy befektettél a jövőmbe, és hogy megláttad a lehetőséget a Latin Patriarchátus iskoláiban, inspiráltad és támogattad a diákokat. Nagyon hálás vagyok.

Christina kilencedik osztályos – Beit Jala Latin Patriarchátusi Iskola

Nagyon nehéz volt látni, mennyit szenvednek a szüleim, hogy finanszírozzák a tanulmányaimat. Úgy tettem, mintha nem venném észre, mennyit szenvednek, pedig észrevettem, és nagyon fájt. Arra is gondoltam, hogy munkát keresek, hogy segítsek fizetni a költségeket, de a szüleim nem engedték. Azt mondták, csak az iskolával törődjek. De Istennek hála sok diákkal együtt én is megkaptam a Hungary Helps támogatását, és nem tudom elmondani, mennyire hálás vagyok, hogy a szüleimnek nem kell többé emiatt aggódnia.

Nem tudom eléggé megköszönni az ajándékot, ami lehetővé teszi a továbbtanulásomat. Büszkén mondhatom, keményen dolgoztam az iskolában, hogy boldoggá tegyem a szüleimet, de az önök segítsége nélkül ez nem sikerült volna. Örökké hálás leszek a nagylelkűségükért, és azért, mert foglalkoznak a jövőmmel.

Linda ötödik osztályos – Gaza Latin Patriarchátusi Iskola

Azt gondoltam, ebben a tanévben nem fogok tudni tanulni, mert a családom rossz anyagi helyzetben van. A Gázai övezetben minden gyerek szenved az izraeli blokád miatt, ráadásul még a koronavírus is megérkezett. Azt gondoltuk, még az olyan alapvető dolgokat sem engedhetjük meg magunknak, mint a közlekedés. Tudom, hogy a szüleim mindent megtesznek, hogy iskolába járhassak. Tudom, hogy csak úgy hálálhatom meg nekik, ha jó jegyeket szerzek, és jól viselkedek.

Amikor megtudtuk, hogy én is azok között vagyok, akiket támogat a Hungary Helps, a szüleim fellélegeztek. Tudom, hogy hatalmas súly esett le ezzel a vállukról, hiszen rengeteg mindenről lemondtak, hogy iskolába járhassak.

Jólesett, hogy valaki szívesen ad pénzt azért, hogy tanulhassak, és a szüleim is érezték: nincsenek egyedül, Isten mindig fog küldeni segítséget. Köszönöm, hogy segítettek a szüleimnek ebben a nehéz helyzetben, és támogatták a tanulmányaimat. Imádkozni fogok önökért.

Yousef hatodik osztályos – Birzeit Latin Patriarchátusi Iskola

Imádkoztam Istenhez, hogy segítse ki a családomat a bajból, amit a koronavírus okozott. Rossz volt látni, ahogy a szüleim szenvednek. Bűnösnek és tanácstalannak éreztem magam, amiért nem tudok segíteni. Apukám elveszítette a munkáját, és sok jó dologról le kellett mondanunk. Anyukám azt mondta, a tanulmányaim a legfontosabbak, és mindig biztosítani fogják, hogy ne kelljen megszakítanom.

A vírus első hónapjaiban kölcsön kellett kérniük, hogy fizessék az iskolát, ami tovább nehezítette az anyagi helyzetüket, és engem is aggodalommal töltött el.

Végül Jézus meghallgatta imáimat, és engem is kiválasztottak a Hungary Helps támogatottjai közé. Hihetetlenül jó volt látni a megkönnyebbülést a szüleim arcán. Nagyon örültek a hírnek. Úgy érzem, ez a segítség nagyban hozzájárult a jó tanulmányi eredményeimhez, hiszen úgy éreztem, kétszer olyan jól kell teljesítenem, hogy megérdemeljem a támogatást. Köszönöm, hogy segítettek rajtam, és a családomon. Hatalmas áldás ez számomra.

Serena hetedik osztályos – Zababdeh Latin Patriarchátusi Iskola

Anyagilag nem álltunk jól. Tudom, hogy apukám mindent megtett, hogy megadja, amire szükségünk van. Miután elveszítette az állását, alkalmi munkákat vállalt. Anyukám mindig aggodalmaskodott, és meg is betegedett. Mindennek ellenére folyamatosan imádkoztam Istenhez, mivel a dolgok napról napra romlottak.

Isten kegyelmének hála én is megkaptam a Hungary Helps támogatását, ami nagyban segítette a tanulmányaimat. Lehetővé tette, hogy folytassam az iskolát. A szüleimnek különösen jól jött, mivel nagyon aggódtak, nem tudnak pénzt szerezni a tanulmányaimra. Ez megmutatta nekem és a többi támogatottnak, hogy Isten mindig meghallgatja az imáinkat, és valakinek számítunk annyira, hogy támogassanak azzal, amire szükségünk van, hogy iskolába járhassunk. Mindig is hálásak leszünk az ajándékért, nagyon szépen köszönjük, Hungary Helps, nagyon hálásak vagyunk!

Címlapkép: Pixabay

Iratkozzon fel hírlevelünkre