Erős szándék lehetett a városháza eladására

Egyre szövevényesebb a Városháza-ügy, az érintettek pedig egyre inkább belebonyolódnak saját mondandójukba és egyre indulatosabban nyilatkoznak. Erre volt jó példa, amikor az ügyet vizsgáló bizottság ülésén Karácsony Gergely annyira kiakadt, hogy trágárságra ragadtatta magát. Az újabb információk pedig ismét árulkodóak.

A Mediaworks Hírcentruma derítette ugyanis ki a napokban, hogy az orosz befektetők mellett amerikai és olasz üzleti köröknek is felajánlották a Városházát megvételre. Arról korábban már Budai Gyula Fideszes országgyűlési képviselő is beszélt, hogy információi szerint Berki Zsolt kereste fel az amerikaiakat azzal, hogy eladó az épület, ők azonban sokallták azt a kétmilliárd (!!!) forintot, amelyet Berki “jutalékként” kért tőlük. A Mediaworks Hírcentrumának birtokában lévő infromációk szerint az olaszokkal is Berki vette fel a kapcsolatot levélben, a nyomokat pedig a botrány novemberi kirobbanása után megpróbálták eltüntetni.

Ha igazak az újabb információk, akkor a Városháza eladására vonatkozó szándék igencsak erős lehetett.

A „jutalékról” szóló hírek pedig azt támaszthatják alá, hogy Budapest ingatlanvagyonának ékkövét azzal a módszerrel próbálták magánkézbe juttatni, amely a korábban nyilvánosságra került dokumentumok és hangfelvételek alapján már jól működhetett a különböző, kisebb értékű ingatlanok eladása során. A Városháza lehetett volna tehát a “nagy hal”, amelyen az addigi legtöbbet kereshették volna az ügyben érintett szereplők.

Hogy a szálak meddig érnek, ki járt jól ezekkel az üzletekkel, ki tudott róla és a felmerült nevek közül kinek volt tényleges szerepe az eddigi információk alapján kirajzolódó, igencsak kiterjedt korrupciós hálózatban, azt a már elkezdődött nyomozás hivatott kideríteni. Annyi kijelenthető, hogy komoly a társadalmi igény arra, hogy a hatóságok megalapozott információk alapján felgöngyölítsék a szálakat. 

Az ügy ugyanis sok szempontból tanulságos, most egyet emelnék ki, amely szempontból szinte mindegy is, hogy ki volt benne és ki tudott róla. Hiszen ha a Városházán hosszú hónapokon át zavartalanul műkdhetett egy, a város vagyonát elherdáló hálózat, az a budapesti vezetés teljes alkalmatlanságát bizonyítja. Annak a vezetésnek az alkalmatlanságát, amely saját belső harcaival, az országos kampánnyal és a kudarcos népszavazási kezdeményezésével van épp elfoglalva, hónapok óta. 

A dugókból, a lassú és szervezetlen építkezésekből, a rosszul kiírt közbeszerzésekből is jól látszik, hogy Budapestnek nincs gazdája. A most a rendelkezésre álló információk alapján kirajzolódó korrupciós ügy pedig minden eddiginél erősebb bizonyítékot szolgáltathat erre.

Sajnos még a fent leírtakra is mondhatnánk, hogy így jártunk, 2024-ben lesz lehetőségünk elküldeni ezt a garnitúrát szeretett fővárosunk éléről, addig pedig majdcsak kibírjuk valahogy. A Budapestet elfoglaló pártok azonban ugyanebben a formában most az ország veztésére készülnek. Látjuk mit tettek Budapesten, Budapesttel és nem kell hozzá sok képzelőerő, hogy kitaláljuk, mi történne, ha országos hatalmat szereznének. Nem hiszem, hogy azt látni akarjuk.

Címlapkép: MTI/Szigetváry Zsolt

Iratkozzon fel hírlevelünkre