„Szerintem jó, hogyha nálad is befigyel egy coming out”

Olvasói levelet kapott egy középiskolás fiatalembertől a Vasarnap.hu. A fiú – nevezzük P. ZS.-nek –, mint írja, szívügyének tekinti a korunk magyar fiatalságát foglalkoztató problémákat, tekintve, hogy saját bőrén tapasztalja azokat. Maga eredt annak a problémának a nyomába is, amely szerint – állítólag – ma már minden második fiatal bizonytalan a saját szexuális orientáltságát illetően. Az alábbiakban hozzánk eljuttatott beszámolója olvasható.

A témában keresgélve az interneten, az első találatok között lesz amolyan ,,Legyél meleg, mert menő és megteheted, ettől leszel az, aki vagy”-típusú anyag is, ami azért óvatosságra int, hiszen ugyan minden korszaknak megvolt a maga lázadási formája (a századelőnek a foghíj-telkeken focizás, a golyózás, a hatvanas években a rock and roll, vagy a 2000-es évek elején az ,,emózás”), ennyire azonban még sosem avatkozott bele a lázadás a fiatalok magánéletébe és sosem hagyott maga után ennyi traumát – ráadásul szexuális traumát.

Az a fiatal, aki a lázadását a szexualitás irányában éli meg, azt tapasztalja: ma már nem csak „életérzést” jelent homoszexuálisnak lenni, hanem azt üzenik: aki ezt felvállalja, az újabb és újabb lehetőségekhez juthat. Az általam leginkább ismert közegben – legyen az középiskolai vagy egyetemi – kivételes figyelmet, megbecsültséget kap az, aki LMBTQ-személynek vallja magát. Az „életérzést” erősíti a TikTok-on sokak által követett, megnyerő stílusú LMBTQ-személyek is, akik a Z generáció (a 2000 és 2010 között születettek) számára gyártanak tartalmakat. A TikTok-os LMBTQ-movement azt hiszem, irreverzibilis, éppen ezért erre a veszélyre komolyan, felelősen, ugyanakkor azt kiemelve kell figyelmeztetnünk fiatal ismerőseinket, hogy az érv nélküli „buzizás” a generációnkban éppen az ellenkező hatást váltja ki.

„Meleg vagyok?”

A kérdésre választ kereső gyanútlan böngészőnek általában egy tesztet kell kitöltenie, vagy egy több pontos cikkből kell kiolvasnia, hogy ő tulajdonképpen homoszexuális. Ekkor elkezdődhet a „Be yourself”-folyamat. Mintha egy betegségekkel kapcsolatos tanácsadó oldal egyszerű fejfájás esetén kijelentené, hogy az érintett személynek agydaganata van – egy ilyesfajta propagandaanyag is biztosan LMBTQ-diagnózist állapít meg az olvasójánál. A webpáciens legkevesebb biszexuálisnak könyvelheti el magát, de rosszabb esetben továbbkattint a „Transz vagyok-e?” cikkre.

Chatszobák

A legveszélyesebbek talán a chatszobák, hiszen nem tudhatjuk, ki írogat nekünk a „túlsó oldalon”. A koncepció egyszerű: ismeretlenként írok ismeretlennek. Az ilyen fórumokra a többség általában ismerkedési céllal megy fel, és a tapasztalatok szerint a fiatalokat könnyen kényszírethetik képátviteles internetes szexre is. Számos online chatszoba működik homoszexuálisok vagy a szexuális orientációjukban nem biztos fiatalok részére.

Hogy szemléltessem, mi vár arra, aki ilyen fórumon – jelen esetben egy több százezer magyar fiatal által látogatott chatfelületen (melynek nevét nem népszerűsítjük azzal, hogy közzétesszük, de erre kíváncsi olvasóinkat privát megkeresés útján szívesen tájékoztatjuk) – szexuális útkeresésével kapcsolatban tanácsot kérni, magam is megtettem, tanácsot kértem bizonyos Anonymustól.

Az eredmény félelmetes. A csetszoba „túlsó végén” nem csak hogy – bizonytalanságom hangsúlyozása ellenére – a homoszexuális identitás felvállalásra buzdítottak, de kifejezetten szexuális kapcsolat létesítésére kaptam „ajánlatot”. (Megjegyzem, életkoromként 17 évet jelöltem meg…)

Mindamellett buzdítást kaptam arra vonatkozóan is, hogy a homoszexuális influenszer és LMBTQ-lobbista, közéleti kérdésekben is megnyilvánuló, ellenzéki politikusokat előszeretettel megszólaltató Ostváth Zsolt YouTube-csatornáját nézzem. @ladyszomjasra pedig már kedvem sincs rákeresni…

Mit tudunk mi tenni az LMBTQ-dömping hatástalanítása érdekében?

Egy percig sem állítom, hogy nem elsődleges fontosságú, hogy homoszexuális irányultságú társaink megfelelő lelki segítséget kapjanak, lelki vezetőtől vagy akár pszichológusól. Ne hagyjuk őket magukra a magánügyüket, szexualitásukat megcélzó politikai propagandának kiszolgáltatva! Felelőségünk van az iránt is, hogy ne szítsunk gyűlöletet irányukban még akaratlanul se.

Címlapkép forrása: Pixabay

Iratkozzon fel hírlevelünkre