Odaszóltak Mellárnak az MSZMP-ből: Gyurcsány elvtárs jön ma vizsgázni

Az egykori KISZ-titkárra mindig odafigyelt a Párt

Aktualitása miatt érdemes felidézni egy történetet, amelynek főszereplője két, napjainkban igen ismert politikus: a miniszterelnöki ambíciókkal bőven megáldott Gyurcsány Ferenc DK-elnök, illetve Mellár Tamás közgazdász, aki volt már MDF-es, fideszes, de az ellenzéki szivárványkoalíció támogatottja is.

Mellár Tamás közgazdász – aki MDF-esként kezdte, jelenleg pedig az Országgyűlés Párbeszéd-frakciójának független képviselője – a 80-as években a pécsi egyetem közgazdasági karán tanította és vizsgáztatta Gyurcsány Ferencet, a DK mai elnökét. Mellár erről több mint tíz évvel ezelőtt vallott Pesty László nagy port kavart, „Egy hiteles ember” című Gyurcsány-portérfilmjében.

Az egykori tanár akkor úgy fogalmazott: neki annak idején nem tűnt fel az, hogy Gyurcsány Ferencnek „különlegesen komoly képességei lettek volna, de az ellenkezője sem”. Az az idő tájt lelkes KISZ-titkárként funkcionáló Gyurcsány, Mellár szerint belesimult a középmezőnybe, amiért azonban mégis emlékszik rá, az az, hogy

„amikor jött vizsgázni, akkor minden alkalommal rendre reggel az irodámban megcsörrent a telefon, és valaki a pártbizottságból szólt – és akkor ilyen tegező viszonyban –, hogy ‘kérlek szépen, elvtárs, figyelj oda, mert Gyurcsány elvtárs jön ma vizsgázni’. És akkor én mindig kötelességtudóan azt mondtam, hogy természetesen oda fogok figyelni, mert hiszen én minden diákra oda szoktam figyelni”

– vallotta a filmben Mellár Tamás.

Akkor – tegyük hozzá, mert néhány hónapja már sokkal jobb véleménye volt az egykori KISZ-titkárról, aki szerinte a vizsgákon „nem is szorult volna rá a protekcióra, hiszen okos, ügyes diák volt”. Mellár amúgy – mint felidézte – négyest adott neki.

Gyurcsány Ferenc ezt később, 2018-ban egyébként azzal hálálta meg, hogy a DK támogatására pécsi országgyűlési képviselőjelöltként aspiráló Mellárral közölte telefonon: a személye „értéktelen”, majd kihátráltak mögüle.

Emlékezetes, ugyancsak az exkormányfő pécsi egyetemi-főiskolai éveivel kapcsolatos botrány, hogy bár két karon is végzett, mégsincs meg egyik szakdolgozata sem, se az egyetemi archívumban, se másutt – ő maga szintén nem tudta azt bemutatni. A botrány később azzal súlyosbodott, hogy az egykori KISZ-titkár egyik (eltűnt) szakdolgozatának címe megegyezett korábbi sógora 1980-ban leadott szakdolgozatának címével (A Balaton-felvidék szőlészete és borászata), könnyen meglehet tehát, hogy ha létezett is a szakdolgozat, az plágium volt.

A legfrissebb eset pedig, ugyancsak Gyurcsány jelenlegi pártjának háza tájáról: a DK-s Bangóné Borbély Ildikó az országgyűlési életrajzában egy, a Budapesti Gazdasági Főiskolán szerzett diplomát jelölt meg végzettségeként, az intézmény azonban nem tud ilyen nevű hallgatóról – derül ki a Mandiner friss cikkéből, amelyre Bangóné csütörtök óta nem is reagált.

Címlapkép: MTI/Kovács Tamás

Iratkozzon fel hírlevelünkre!