Idén is megkapja az egészségügyre szánt pénzt a főváros a kormánytól

Karácsony Gergely főpolgármester telekürtölte a médiát, hogy idén nem fogja megkapni a főváros a kormánytól az Egészséges Budapest Programhoz kapcsolt 50 milliárd forint esedékes részét. Emlékezetes, hogy a főváros a Nemzeti Atlétikai Stadion megépítésének támogatásához feltételként szabta ezt az összeget, amit a kormány azonnal jóváhagyott. Karácsony tavaly év végén farkast kiáltott, mintha nem tudná, hogy az idén is esedékes mintegy 10 milliárd forint rendelkezésre áll az egészségügyre szánt keretben.

Az egészségügyet lenullázzák Orbánék – harsogta az ellenzék

Karácsony Gergely a Facebook-oldalán fakadt ki a járványhelyzet okozta költségvetési átcsoportosítások láttán, amely tavaly december végén jelent meg a Magyar Közlönyben.
„Az Egészséges Budapest Program forrásait, több mint 13 milliárd forintot vesz el a budapesti egészségügy fejlesztésétől. Mert ez a program, amiért megharcoltunk a kormánnyal már az önkormányzati választás után, emberéleteket ment. Megküzdöttünk a kormánnyal a budapesti egészségügy fejlesztésének forrásaiért két éve, megküzdöttünk idén, hogy tartsák a szavukat, és adják is oda, amiben megállapodtunk, jövőre akkor azért fogunk megküzdeni, hogy a kormányzati megszorításoknak ne a budapestiek egészsége lássa kárát” – írta a főpolgármester. 

Kardiológiai Intézet, közel 1,5 milliárd forintos fejlesztés az Egészséges Budapest Program keretében (Forrás: Kásler Miklós, Facebook)

Még 2019-ben született megállapodás a kormány és a főváros között, a Csepel-sziget északi csücskén épülő Nemzeti Atlétikai Stadion kapcsán, amelyhez Karácsony Gergely úgy adta a hozzájárulását, ha az Egészséges Budapest Program már futó kórházfelújításai mellett a kormány öt évre lebontva 50 milliárd forintot biztosít a kerületi szakrendelők fejlesztésére.

Tavaly tavasszal a főváros azzal fenyegetőzött, hogy megvétózza a 2023-as atlétikai világbajnokságot, ha a kormány nem teljesíti az Egészséges Budapest Program 2021. évi tízmilliárd forintos részletének kifizetését. Természetesen az év folyamán megérkezett a pénz. Idén már januárban feszültséget keltenek, hogy nem lesz meg a pénz.

Idén is lesz pénz az Egészséges Budapest Programra

„2019 végén Karácsony Gergely főpolgármesterrel megállapodtunk abban, hogy 2020 és 2024 között a kormány összesen 50 milliárd forinttal támogatja a budapesti kerületek egészségügyi fejlesztéseit. Az összeg pontos felosztására minden évben a főpolgármester tesz javaslatot. Álljuk a szavunk!

Ahogyan minden évben, tavaly is eljuttattuk a budapesti kerületekhez a nekik járó 10 milliárd forintot. Nem lesz ez másképp idén sem”

–írta Facebook-oldalán Fürjes Balázs Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár. Sőt, maga Karácsony Gergely is azt mondta az ATV stúdiójában: „ez a pénz meg fog érkezni” –tette hozzá a politikus a posztjában.

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a legutóbbi kormányinfón az erre vonatkozó újságírói kérdésre válaszolva elmondta, a megállapodásnak megfelelően fognak eljárni, bár a főváros nem az együttműködést, hanem a vitát keresi. Hozzátette, a kerületi egészségügyi központok a tavalyi éveben is megkapták a forrásokat, „mert ez jó célra megy”.
A miniszter hangsúlyozta a helyreállítási alapban (a gyermekvédelmi népszavazásra hivatkozva Brüsszel visszatartja)

280 milliárd forint van egészségügyi fejlesztésekre.

„A kifizetés nem függ a formális megállapodás aláírásától, mert Magyarországon 10 éve előfinanszírozás van az uniós projektekre, ezért ezeket ki tudjuk írni, ki tudjuk fizetni.” 

Országos Traumatológiai Intézet 1,2 milliárdból megújult műtőblokkja az Egészséges Budapest Program keretében (Forrás: Koronavírus.gov.hu)

Az elmúlt tíz év óriási egészségügyi fejlesztései

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának korábbi minisztere, Balog Zoltán jelentette be még 2017-ben, hogy elindul

az Egészséges Budapest Program, mintegy 700 milliárd forintos keretből.

Kásler Miklós miniszter egy tavalyi nyilatkozatában ennek kapcsán kiemelte, a közép-magyarországi régió és a főváros fejlesztését szolgáló Egészséges Budapest Program keretében 3 centrumkórházban, 11 országos gyógyintézetben, 13 kórházban és 32 járóbeteg-szakrendelőben folynak beruházások, orvostechnológiai eszközök beszerzése, informatikai és infrastrukturális fejlesztések. Hozzátette, az elmúlt tíz év egészségügyi fejlesztése 110 vidéki kórház, és szakrendelő felújításával kezdődött, összesen 500 milliárd értékben.

Ellentmondó tervek és beválthatatlan ígéretek Márki-Zay Pétertől

Az egészségügy nehézségeivel a vírusjárvány idején is gátlástalanul kampányoló baloldal miniszterelnök-jelöltje Márki-Zay Péter több ezer milliárdos ígérgetésekbe kezdett, többek között forrásemelésről, a várólisták eltörléséről valamint a szolgálati jogviszony megszüntetéséről.
Korábban azonban őszintén nyilatkozott a valódi terveiről, amelyekből a Mandiner szemlézett: „Ha valakinek fedezi a biztosítása, akár fűszoknyás lányokkal is koktélozhat, miközben egy-egy vizsgálatra vár. Álszentség lenne azt mondani, hogy az egészségügy nem üzlet, nincs olyan, hogy ingyenes egészségügy, ez egy illúzió.”

„Én meg vagyok győződve róla, hogy ezen az állapoton, ami ma van, ezen csak egy drasztikus magánosítás segíthet.”

A címlapképen Borbély Lénárd, Csepel polgármestere és Németh Szilárd országgyűlési képviselő megtekint egy digitális röntgenkészüléket a csepeli önkormányzat sajtótájékoztatóján a Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálat nagy értékű orvostechnikai eszközbeszerzése kapcsán 2021. december 20-án. Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Iratkozzon fel hírlevelünkre!