Továbbra is támadás alatt a rezsicsökkentés

„A rezsicsökkentés óriási hazugság. Kormányváltásra van szükség.” Ezt írta a minap egyik Facebook-posztjában V. Naszályi Márta, az I. kerület párbeszédes polgármestere. Hogy a politikus mire alapozta kijelentését, az nem derült ki írása további részéből sem. Az mindenesetre nem példa nélküli, hogy egy baloldali politikus támadja a kormány emberek érdekében hozott egyik legfontosabb intézkedését.

V. Naszályi Márta bejegyzésében arról is ír, hogy a magyarok sokszoros árat fizetnek az áramért és a gázért, és a kormány nagyvonalúan csökkenti ezt néhány százalékkal. A párbeszédes polgármester szól az inflációról is, mondván a megtakarítást elviszi a pénz értékének nagyarányú romlása. Sajnos V. Naszályi arra nem tér ki a posztjában, hogy honnan szerezte be azokat az adatokat, amelyek alapján megtette az állításait. Így mi csak a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal számaira tudunk támaszkodni. Ott ugyanis rendszeresen közzétesznek egy összehasonlítást azzal kapcsolatban, hogy melyik európai fővárosban mennyit kell fizetniük az embereknek a gázért és az áramért. Az itt leírtak pedig igencsak mást mutatnak, mint amit V. Naszályi Márta állít.

Ezek alapján ugyanis novemberben a vizsgált városok közül Budapesten volt a legolcsóbb a földgáz, az áramért pedig csak Belgrádban kellett kevesebbet fizetni, mint a magyar fővárosban.

Van még egy dolog, amit érdemes tisztázni a polgármester bejegyzésével kapcsolatban. Az inflációra való hivatkozás ugyanis a rezsicsökkentéssel kapcsolatban kifejezetten nem állja meg a helyét. A gáz és az áram ára ugyanis 2014 óta változatlan, miközben az infláció az elmúlt években átlagosan 3 százalék környékén mozgott, most pedig még magasabb. Vagyis éppen az a helyzet, hogy egy család összkiadásából egyre kisebb tételt tett és tesz ki a változatlan rezsiköltség.

Tehát az energia ára nemcsak, hogy szinten maradt, hanem reálértéken rengeteget csökkent is az elmúlt hét évben.

Nyilvánvaló tehát, hogy a baloldali politikusoknak nem ez a gondjuk a rezsicsökkentéssel. És nem is V. Naszályi Márta az egyetlen, aki bírálta ezt a kormányzati intézkedést az elmúlt hetekben, hónapokban. A baloldal miniszterlnök-jelöltje, Márki-Zay Péter két miniszterelnök-jelölti vitán is támadta, mondván, a fenntartható gazdaság kialakításához szükség van arra, hogy a fogyasztókra hárítsák az árváltozásokat. Azt is javasolta az embereknek, hogy ha sokallják a benzinért fizetendő összeget, akkor üljenek át kisebb autóba. 

A rezsicsökkentést támadó baloldali üzenetek mindig is veszélyesek voltak, de különösen azok a jelenlegi helyzetben. Akkor, amikor Európában folyamatosan emelkedik az energia ára a hatalmas kereslet és az észszerűtlen zöldpolitika hatására.

És akkor, amikor a brüsszeli elit egyik fő törekvése az, hogy a klímavédelem és a karbonsemlegességre való átállás költségeinek jó részét az emberekkel fizettesse meg. Ebben a helyzetben egy apró bizonytalanság is súlyos, az emberek pénztárcáját komolyan érintő döntéshez vezethet.

És éppen ezért nem mindegy, hogy egy erős, a lépése mellett következetesen kiálló kormányzat, vagy egy gyenge, sok mindent gondoló, könnyen befolyásolható koalíció irányítja az országot. Erről (is) és áttételesen tehát a pénztárcánkról (is) döntünk az idei választáson.

 

Kiemelt képünkön Őrsi Gergely, a II. kerület, V. Naszályi Márta, az I. kerület és Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere látható az Ostrom 75 című kiállítás sajtótájékoztatóján az I. kerületi városházán 2020. február 7-én. MTI/Illyés Tibor

Iratkozzon fel hírlevelünkre