Sokan haltak meg Krisztusért 2021-ben is

2021

2021-ben huszonkét katolikus misszionáriust gyilkoltak meg a világon. A vértanúk több mint fele Afrikában halt meg.

Az Agenzia Fides vatikáni hírportál jelentése szerint a 2021-es évben 22 katolikus hittérítő halt erőszakos halált szerte a világon. Az áldozatok között 13 pap, két apáca, egy szerzetes és hat nem egyházi személy volt.

A kontinensek arányát tekintve Afrikában 13, Latin-Amerikában hét, Ázsiában három, Európában pedig egy hittérítőt gyilkoltak meg.

„Az elmúlt években Afrika és Latin-Amerika váltogatta egymást a szomorú ranglista első helyén. 2000 és 2020 között – adataink szerint – 536 misszionáriust gyilkoltak meg világszerte” – olvasható a Fides jelentésében. A vatikáni ügynökség weboldalán részletes beszámoló olvasható a 2021-ben elhunytak kilétéről, haláluk körülményeiről.

A vértanúk között voltak afrikai és amerikai plébánosok, akiket a közösségükből raboltak el, kínoztak, majd gyilkoltak meg váltságdíj reményében, vagy egyszerűen csak azért, hogy elhallgattassák őket. Volt olyan, aki szociális munkát végzett Haitin, és az ahhoz szükséges, nála lévő pénzért ölték meg.

Másokat pedig pont azok bántották, akiken segítettek, például Franciaországban vagy Venezuelában.

A listán vannak olyanok is, akik nem közvetlenül térítő munkájuk miatt haltak meg, de abból kifolyólag veszélyes helyzetekbe, területekre keveredtek. Ugyanakkor a vatikáni ügynökség nem közölt számadatot az Afrikában vallási indíttatásból meggyilkolt katolikusokat illetően. Viszont róluk se feledkezzünk meg.

A Fides hozzáteszi, hogy a listához

„adjuk hozzá gondolatban mindazokat, akiknek a nevét talán soha nem hallottuk, és nem is fogjuk hallani, de Jézus Krisztus nevéért szenvedtek és haltak meg”.

Kiemelt képünk forrása: Pixabay.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre