Sacro Song beszélgetések a jó zenéről

Sacro Song: A keresztény előadó abban az esetben lehet sikeres, ha a művészete révén az evangélium üzenete eljutott a hallgatóságáig.

A Sacro Song keresztény könnyűzenét oktató honlapja egy új projekttel jelentkezett advent elején. A tíz részből álló új sorozatban Gável András testvérével, Gável Gellért gitárművésszel és Mező Misivel, a Magna Cum Laude zenekar frontemberével beszélget. A kérdések és válaszok általában a művészet egészéről szólnak, különleges figyelmet szentelve a dicsőítő zenének.

A Sacro Song Projekt Beszélgetések a keresztény könnyűzenéről címmel útjára indított tízrészes sorozatában gondolatébresztő eszmecserét láthatunk és hallhatunk a keresztény könnyűzenei szolgálatról, az előadóművészetről és általában a dicsőítésről. A zene lényegének meghatározásától indul a beszélgetések sora. 

Mező Misi szerint a zene már a mindennapjaink része lett, végigkíséri az életünket. Egy-egy dallam emlékképeket hordoz és érzelmi töltetet képes közölni. Gável Gellért a szentmise liturgiájára irányítva a figyelmet a Sanctus nagyszerűségét emelte ki.

„A mennyben azt fogják énekelni, amit én most itt a Földön énekelek?”

– fogalmazott a gitárművész, rácsodálkozva a kozmikus valóságra, amely felértékelte számára a zene értékét.

A következő fejezetek igyekeznek megtalálni a saját helyünket a zenében. A beszélgetések rávilágítanak a muzsika valódi küldetésére. Elemzik az egyes zenei hatásmechanizmusok helyes használatát, amelyekkel azonban vissza is lehet élni hamis módon. Ezen a ponton világosan szétválik egymástól az értékközlő és a keresztény megszólalás valamint a pusztán világi.

A válaszadók tisztázzák a zene középpontját, amire igazán érdemes figyelni. Amennyiben ez a zenei attitűd kialakul, már egyszerűbb lesz különbséget tenni az alázat és az ego között a művészet gyakorlása közben. Fontos beállítani ezek helyes arányát is. Ebben nagy szerepe van a fellépések előtti felkészüléseknek. 

A dicsőítő zenéről szólva kiemelten fontos, hogy engedjük látszódni Jézust. Felvetődik ezek után a kérdés, vajon lehet-e egy keresztény előadó sikeres manapság. Ha pedig beszélhetünk ilyenről, miben áll a siker a keresztény könnyűzenei előadók esetében? Vajon kerülnie szükséges egy dicsőítő énekesnek, dalszerzőnek, hogy a színpadon kimondja Isten nevét?

Lehet egy művész sikeres attól, hogy megvallja a hitét Istenben?

Sikeres sztárok a keresztény könnyűzenében

„Meg kell nevezni Istent a dalban. Ki kell mondani, és nem szabad félni a megmérettetéstől” – húzta alá Mező Misi. A beszélgetés konklúziójaként elhangzott: ha egy előadó nem tudja kimondani Isten nevét, akkor nem vállalja az igazságot, és elhagyja a Mesterét. Világi szinteken mérve egy keresztény előadó minden bizonnyal kevésbé lesz sikeres a világi kollégáihoz képest.

A keresztény előadó abban az esetben lehet sikeres, ha a művészete révén az evangélium üzenete eljutott a hallgatóságáig. Ehhez azonban döntésre és radikalitásra van szükség.

 

 

A Sacro Song a dalok mélyére nézett

Egyre többen akarják gitárral dicsőíteni Istent

A dicsőítésvezető ismertetőjegyei 2020-ban

A kiemelt kép forrása: Pető Illés

Iratkozzon fel hírlevelünkre