A jobboldaliak vannak inkább az oltás pártján

Ahogyan közeledik az országgyűlési választás, úgy szaporodnak azok a közvélemény-kutatások, amelyek a kormánypártok és a baloldali tömb közötti aktuális erőviszonyt igyekeznek feltérképezni. Ezek szinte egyikében sincs komoly meglepetés, a Társadalomkutató ugyanakkor most nem csak arra volt kíváncsi, hogy ki, melyik pártra vagy tömbre szavazna vasárnap.

A felmérésből az derül ki, hogy főleg a harmadik oltás felvételének szándéka szempontjából igencsak megosztott a politikai tér. De kezdjük az elején! Az egyik legfontosabb következtetés ugyanis, amelyet levonhatunk, hogy a választáson részvételüket biztosra ígérők között az országos átlagnál magasabb az oltottak aránya, vagyis van egyfajta tudatosság ezekben az emberekben a közügyeket illetően. Még az első oltást felvettek körében sincs nagy különbség ellenzékiek és kormánypártiak között, előbbiek 83, utóbbiak 87 százaléka már túl van ezen. A harmadik dózist felvettek aránya is szinte megegyezik, itt 43-47-re „vezetnek” a Fidesz–KDNP listájára szavazók.

A harmadik oltást ugyanakkor a kormánypártiak 84, míg a baloldali szavazók csupán 68 százaléka tervezi felvenni.

És milyen következtetéseket vonhatunk le ebből? A felmérés először is megdönti azt a baloldali sajtó által folyamatosan sugalmazott tézist, amely szerint a kormánypártiak – és alapvetően a jobboldaliak – oltásellenesek lennének. Persze ezt ilyen direktben sosem mondják ki, de több cikk is született már arról, hogy Amerikában a republikánus államokban van több fertőzött. Az egyik baloldali internetes lap pedig egészen odáig jutott eszmefuttatásában, hogy a kormány – és persze személyesen a miniszterelnök – azért nem szigorít a járványügyi intézkedéseken, mert az oltásellenesek között többségben vannak a fideszes szavazók. Persze ezt a következtetést minden adat, felmérés vagy kutatás mellőzésével vonta le az újságíró. A cáfolat ugyanakkor most egy alapos kutatás formájában érkezett.

És az is bizonyossá vált, hogy melyik oldal az, amely politikai célokra használja a járványt és annak kezelését, és a sugalmakkal ellentétben ez sem a jobboldal.

Az ugyanis nem csak egy feltételezés, hanem tény, hogy az egyesült baloldal nem használja ki a rendelkezésére álló lehetőségeket arra, hogy bárkit is az oltások felvételére buzdítson. Sajnos ugyanakkor még mindig az a kisebbik rossz, ha csendben vannak. Mert sajnos politikusaik, médiájuk és megmondóembereik időről időre hajlamosak arra is, hogy a szavazóik járványkezelésbe, oltások hatékonyságába vetett hitét elbizonytalanítsák. Láttuk a kamuvideókat, olvastuk az „elemzéseket” a keleti vakcinák hatékonyságának megkérdőjelezéséről, figyeltük a rémhíreket arról, hogy elfogy a vakcina, nincs több kórházi kapacitás, milyen drága volt a lélegeztetőgép.

És hogy ez hatott a szavazóira, azt a mostani kutatás bebizonyította. Jó eséllyel ugyanis ennek köszönhető az a 16 százalékpontos különbség, amely a két tábor szavazói között megmutatkozik a harmadik oltással kapcsolatos véleményt illetően.

Értem, és sajnos tudom, hogy minden politika, és a baloldalnak annál jobb, minél tovább tart a járvány és az amiatti bizonytalanság. Kellene ugyanakkor egy határt szabni abban, hogy mit is használunk fel politikai célokra. És az ember egészsége, annak megőrzése lehetne ez a vörös vonal.

Iratkozzon fel hírlevelünkre