Elszabadult az omikron variáns egy norvégiai céges partin

A Dél-Afrikai telephellyel is rendelkező vállálat 120 fős céges karácsonyi partit rendezett, eddig 13 emberről bizonyosodott be, hogy egyetlen szuperterjesztő megfertőzte őket az új, omikron variánssal.

Egy norvég vállalat 120 fős oslói karácsonyi ünnepsége után egy héttel mintegy 60 emberről derült ki, hogy koronavírussal fertőződött, közülük pedig tizenháromról, hogy a világszerte félelmet keltő omikron variáns áll az infekció hátterében.  A norvég egészségügyi hatóságok által felállított „munkahipotézis” szerint azonban nagy valószínűséggel az összes fertőzést az omikron változat okozta.

A tömeges fertőzés – számol be róla a sajtó – éppen azon a napon történt, amikor a WHO az omikront „aggodalomra okot adó változatnak” nyilvánította.

A „szuperfertőző” céges partit szervező vállalat Dél-Afrikában is működik. A társaságban legalább egy olyan személy jelen volt, aki nemrégiben tért vissza az országból.

A norvég közegészségügyi intézet főorvosa, Preben Aavitsland szerint ez a tömeges fertőzés lehet a Dél-Afrikán kívüli legnagyobb omikron-okozta járványkitörés.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!