Ungváry Zsolt: Az identitás csapdájában

Néhány évvel ezelőtt felbukkant a liberális ellenzék kék egén egy üstökös; első lendületből mindjárt megfúrta a budapesti olimpiát, ezzel rá is égett a NO, mint az örök tagadás szelleme.

Fekete-Győr András azóta is szinte folyamatosan butaságokat beszél; tudatlanságról, erkölcsi problémákról, infantilizmusról téve tanúságot. Még sajátjai is szánják vagy röhögnek rajta. Fiatalos lendületével elcsípte a tök utolsó helyet az ellenzéki előválasztáson, megbukott pártelnökként is. Azt hinnénk, ez volt nyilvános szerepléseinek hattyúdala, de később a Momentum első helyre tette a saját listáján (tehát valószínűleg parlamenti képviselő lesz belőle a baloldali káderhiány élő bizonyítékaként), és azóta sem nyugszik. Legutóbb azt a bölcsességet sikerült mondania, hogy nem a diplomától lesz valaki közgazdász. 

A liberálisok egyik fő szlogenje, hogy az lehetsz, aki lenni akarsz. Sem a valóság, sem a tények, sem a biológia, a fizika vagy az erkölcs törvényei nem szabnak gátat.

A lényeg, hogy önmagad legyél (hülyeség, hiszen mindenki önmaga, aki mégsem – tehát például azt gondolja, hogy ő Napóleon –, azt általában zárt helyen ápolják), de nem tudod, hogy ki is vagy, ezt még el kell dönteni. És mivel te döntesz, a lehetőségek határtalanok.

A diploma nélküli közgazdász még csak hagyján, mert az utóbbi évtizedekben a diplomás közgazdászok sem mindig álltak a helyzet magaslatán, de a jogosítvány nélküli buszvezető, a végzettség nélküli orvos, a munkásból lett gyárigazgató, az esztergályos történelemtanár vagy az úszni nem tudó búvár, a napelemes atomerőmű-szakértő és a momentumos politikus mind-mind a hozzá nem értés, a dilettantizmus és az ebből fakadó megannyi probléma megtestesítője. Innen persze csak egy kis lépés Márki-Zaynak, de nagy ugrás a jogállamból visszafelé a feles támogatottságú kétharmad-módosító, a közvetlenül választott miniszterelnök, a törvénytelen vagyonelkobzó és lámpavasra húzó.

Nyugaton persze ez nem is olyan abszurd, hiszen ott már van terhes férfi, szakállas nő, magánrepülős klímaaktivista. És az irracionalitás begyűrűzik hozzánk is például olimpia ellen kampányoló, de az olimpia népszerűsítéséért a cégével pénzt felvevő képében, aki friss házasként botmixerrel várja a gyermekáldást.

Egészséges lelkű ember identitása arról szól, hogy ő maga vajon kicsoda. Nem az, hogy ki lehetne egy mesevilágban, hanem hogy valójában ki. És pláne nem az, hogy ki nem. Mert azt már láttuk-hallottuk, hogy ők nem férfiak vagy nők, nem magyarok, nem hívők, nem fideszesek, de legesleginkább nem Orbán Viktorok. Mivel azonban a világon nagyon sokan vagyunk (egy kivétellel mindannyian), akik nem vagyunk Orbán Viktorok, ez azért egy határozott identitásképzéshez kevés.

Iratkozzon fel hírlevelünkre