Kelemen Hunor: Az RMDSZ megtartaná eddigi tárcáit

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) megtartaná eddigi tárcáit a jobbközép Nemzeti Liberális Párttal (PNL) és a Szociáldemokrata Párttal (PSD) közösen alakítandó nagykoalíciós kormányban – közölte kedden Kelemen Hunor, aki szerint erről egyetértés körvonalazódott a leendő partnerek között.

A kormányalakítás menete

Az RMDSZ elnöke a magyar közmédiának nyilatkozott, miután a három politikai alakulat vezetői első megbeszélésükön megállapodtak a kormányalakítás menetéről.

„Nagyjából abban megegyeztünk, hogy az RMDSZ megőrzi tárcáit, mert a matematikai képleten kívül van egy politikai elv is: mi egy nemzeti közösséget képviselünk”

– magyarázta Kelemen Hunor. Arra utalva, hogy a törvényhozói mandátumok hét százalékával rendelkező RMDSZ-nek a parlamenti arányok alapján nem járna három miniszteri és egy kormányfőhelyettesi tisztség a 33 százalékkal rendelkező PSD és 25 százalékos PNL mellett egy húsztagú kormányban.

A célkitűzés az alkotmányos reform

A tárgyalóküldöttségek szerdán kezdik meg a közös kormányprogram fejezetenkénti egyeztetését. Az RMDSZ elnöke szerint abban a PSD és PNL vezetői is egyetértettek, hogy a nagykoalíciónak akkor van értelme, ha az alkotmányos reformot is célkitűzései közé emeli. Kelemen Hunor szerint tisztázni kell például, hogy elnöki vagy parlamentáris köztársaság-e Románia.

Az RMDSZ a parlamentáris köztársaság mellett teszi le a voksát, ugyanakkor megerősítené az igazságszolgáltatás valós függetlenségének alkotmányos garanciáit. A párt elnöke azt a kormányprogramot tekinti kiindulási alapnak, amelyről a korábbi jobbközép koalícióban megegyeztek a PNL-vel. Az RMDSZ ragaszkodik a tavalyi választások után kormányprogramba foglalt kisebbségi fejezethez. A kormányprogramnak továbbra is tartalmaznia kell az anyanyelvű oktatásra és kisebbségi törvényre vonatkozó vállalásokat.

Külső független miniszterelnök vagy vetésforgó?

A miniszterelnök személyét illetően nem történt előrelépés a szerdai egyeztetésen. A kormányfői posztra ugyanis a PNL és a PSD is igényt tart. Kelemen Hunor szerint nincs sok változat: vagy „kívülről” kell hozniuk egy független miniszterelnök-jelöltet, amire nem sok esélyt lát, vagy meg kell állapodniuk egy „vetésforgóban”, hogy a pártok egymást váltva adják a miniszterelnököt. Ez esetben tisztázásra szorul, hogy kinek a jelöltje lesz az első. Ezen felül mindhárom párt részt vesz-e benne, és mandátumarányosan, vagy egyforma időközönként cserélik-e egymást.

Kelemen Hunor szerint ezt a politikai döntést az államfővel közösen kell meghoznia a leendő koalíciónak, amennyiben egyéb ügyekben meg tud egyezni. Ha jövő hétig a miniszterelnök személyéről és a tárcák elosztásáról is sikerül megállapodni, november 17-18-án a parlament elé terjeszthetik a kormány programját és névsorát.

(MTI)

Kiemelt kép forrása: MTI/Kiss Gábor

Végül nagykoalíció lehet Romániában

Nagykoalíció körvonalazódik az RMDSZ részvételével

Visszaadja kormányalakítási megbízását Nicolae Ciuca román miniszterelnök-jelölt

Iratkozzon fel hírlevelünkre