Végül nagykoalíció lehet Romániában

A Romániában két éve kormányon lévő jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) a legnagyobb frakcióval rendelkező Szociáldemokrata Párttal (PSD), a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) és a nemzeti kisebbségek frakciójával kezd kormányalakítási tárgyalásokat egy nagykoalíció létrehozása érdekében - döntött hétfő este a PNL országos tanácsa.

Több terv is volt

A PNL másik opciója az volt, hogy helyreállítsa a tavaly decemberi választások után létrehozott jobbközép koalíciót az RMDSZ-szel. Emellett azzal a Mentsétek meg Romániát Szövetséggel (USR), amely szeptemberben kilépett a közös kormányból, és az ellenzékkel összefogva megbuktatta a Florin Citu PNL-elnök vezette kabinetet. A PNL-ben éles vita előzte meg a nagykoalícióról szóló döntést, amelyet 48-22 szavazataránnyal fogadott el az országos tanács.

A párt hétfői határozatáról beszámoló Agerpres hírügynökség szerint a PNL ragaszkodik a miniszterelnöki poszthoz, az – Európai Bizottság által jóváhagyott – nemzeti helyreállítási terv (PNRR) életbe léptetéséhez. Ezen felül Románia pénzügyi stabilitásának megtartásához, a költségvetési hiány csökkentési menetrendjének adóemelés nélküli betartásához, a megkezdett bér- és nyugdíjreform folytatásához, az igazságügyi rendszer reformjához, az Amerikai Egyesült Államokkal ápolt stratégiai partnerséghez és Románia európai, euroatlanti elkötelezettségéhez.

Ősellenséggel lepaktáló pártvezetés?

A PNL azt is elvárja leendő koalíciós partnereitől, hogy tartsák tiszteletben a PNL és – a párt jelöltjeként államfővé választott – Klaus Iohannis közti partnerséget. Az országos tanács ülésén volt pártelnökként a PNL frakciójából már kilépett Ludovic Orban is részt vett. Orban bírálta az „ősellenséggel lepaktáló” pártvezetést. Szerinte a PNL nem arra kapott felhatalmazást a választóitól, hogy a „kommunista utódpárt” PSD-vel szövetkezzen, ráadásul az országos tanács még feltételeket sem szabott meg a PNL tárgyalóküldöttsége számára.

Orban úgy vélekedett: a válságot – a nacionalista AUR által felfüggesztéssel fenyegetett – Klaus Iohannis államfő idézte elő. Felégetve az összes hidat a PNL és „természetes szövetségese”, az USR között, hogy egy kényelmes parlamenti többséget hozzon össze mandátuma hátralévő időszakára.

Decemberre már lehet döntés

Hétfőn a PSD országos tanácsa és az RMDSZ szövetségi képviselőinek tanácsa is jóváhagyta a hivatalos tárgyalások megkezdését a PNL-PSD-RMDSZ-nemzeti kisebbségi frakció összetételű nagykoalíció létrehozása érdekében. A PNL reményei szerint december elsejéig léphet hivatalba a kétharmados – alkotmánymódosító – parlamenti többséggel rendelkező új román kormány.

(MTI)

Kiemelt képünkön Ludovic Orban 2020. március 9-én. MTI/EPA/Robert Ghement

Iratkozzon fel hírlevelünkre!