Kreáció 10. – megrendezték a Magyar Szőrme- és Bőripari Szövetség versenyét

Nagyjából a verseny beszámolójáról írtak befejezésekor jelent meg több hírportálon cikk arról, hogy a glasgow-i klímacsúcsra 400 darab magángéppel érkeztek a résztvevők. Mi sem mutatja jobban világunk kettősségét és álszentségét.

Hasonlít ez ahhoz, mint amiről néhány hete jómagam is lejegyeztem pár sort személyes véleményemmel és némi tényadattal megtűzdelve arról, hogy a szőrmeipar talán nem ellenségünk, illetve ha valaki ennek ellenkezőjét gondolja, az maximum annak köszönhető, hogy nem szánt elegendő időt az iparág tevékenységeinek megismerésére. Mivel alapvetően ez a terület sokunk hétköznapjaiban nincs jelen, érdemesnek véltem még néhány dolgot megemlíteni róluk bevezetőként.

Tudták például, hogy jelenleg itthon 1 200 szakembernek adnak munkát – s nemcsak a nagyjából 220 darab hazai prémes állattenyészet – de a trapperek, kikészítők, szűcsök, kereskedők, designerek is?

Ez a szám nem elhanyagolható a hazai foglalkoztatás szempontjából sem, de a számszerűsített kereskedelmi forgalma úgyszintén szép összeget mutat, hiszen évente 105 millió USD-t tesz ki.

Az oktatási hálózatuk felépítettségét jól mutatja, hogy évente több képzési és tréningprogramot szerveznek, többek között nyári iskolát és olyan globális versenyeket, mint a „Tuningolj szőrmével!” , melyet az arra érdeklődők ingyen látogathatnak, s amely nem rejtetten a szőrme népszerűsítése mellett a designerek támogatása céljából jött létre. Ezek a tanfolyamok mind a divatiskolák tanulói, mind a designerek körében nagy népszerűségnek örvendenek.

A Magyar Szőrme- és Bőripari Szövetség idén már 10-ik alkalommal rendezte meg a KREÁCIÓ nevű versenyét, amely igazán impozáns környezetben, a Boscolo Hotelben valósult meg.

A verseny különdíjas győztese képviselheti hazánkat a Vogue Talents REMIX nevű világszintű designer megmérettetésen. A REMIX díjat kizárólag fiatal pályakezdő, vagy még tanuló divattervező kaphatja. A 2018-as REMIX-en már egy magyar lány megmutatta, hogy mit tudnak nálunk a fiatalok, ugyanis Wirth Abigail dobogós helyezést ért el.

A KREÁCIÓN idén három kategóriában indultak a résztvevők. Ezek a Bundakabát, irhakabát, Kiegészítők, irha kiegészítők és a „Tervezd újra!” kategóriái. Az utóbbi kategória termékei régi szőrme bundákból készültek, megújított, újraszabott slow-fashion darabok a fenntarthatóság jegyében.

A zsűri végső döntése után az alábbi eredmények születtek:

Bundakabát, irhakabát kategória nyertes: Hidegföldi Erika;
Kiegészítők, irha kiegészítők kategóriában: Láng László;
A “Tervezd újra!” kategória nyertese: Szekszárdiné Kovács Rozália;
A REMIX különdíj nyertese: Braunitzer Borbála lett.

A szervezőket bizakodással töltötte el, hogy milyen sok fiatal volt jelen a versenyen, akiket cseppet sem tudott meggyőzni a trendinek vélt szőrmeellenes irányzat. Valóban gyönyörű kézműves munkákat és ötletes újragondolásokat láthattunk, a zsűrinek cseppet sem volt egyszerű dolga. Ezúton is gratulálunk a győzteseknek, Borbálának pedig sok sikert kívánunk a világszintű REMIX versenyhez!

A nyertesek termékeikről

A Bunda kategória I. helyezettje, Hidegföldi Erika így ír a nyertes termékről (páva mintás bunda): „A kabátot a szőrmék sokszínűsége ihlette. A pávatoll „szemei” egyenként készültek, négyféle szőrméből: csincsilla, nyúl, rexnyúl és róka prémből. A kabát alapja nyírott, festett nyúl prém.”

Horváth Orsolya, akit Lya Vath művésznéven ismer a divatszakma, a Bunda kategória III. helyezettje nyertes termékéről (kifordítható, mindkét oldalán hordható kimonó): „A kabát a kultúrákon átívelő női sokszínűséget hivatott bemutatni. Formájában a japán kimonók kecsessége köszön vissza, anyaga is valódi japán kimonóselyem. A meglepetés erejével hat, hogy egy kabát lendítéssel kifordíthatjuk a bundát, és egy sikkes nagyvárosi nő eleganciáját ölthetjük magunka fekete-fehér kockák kombinációjában. Hiszen úgy terveztem meg ezt a darabot, hogy kétoldalas legyen, ezzel is ráerősítve a sokszínűség érzésére.”

A REMIX különdíj nyertese, Braunitzer Borbála így ír a „Halászsas” elnevezésű öltözékéről: „Inspirációmul egy gazdag jelkép és szimbólumháttérrel rendelkező ragadozó madár, a halászsas szolgált. A halászsas tollazatának mintázatát ismételtem ritmusosan a szoknyán és a pliszírozott fólialegyezőkön egyaránt. Dús, burjánzó látványt igyekeztem elérni a transzparens fóliák, az erőteljes szoknyafodrok, valamint azok mintázatainak halmozásával. A madár szárnycsapásait merevítettem meg egy kompozícióba összesűrítve. A mozgásban lévő ruha hatása – tervem szerint – erősíti a „madárszerűséget” – finom szőrszálak lebegése, fóliapliszék szalagjainak hullámzása és ruhafodrok ringása. A látvány centrumába – egyben a test központjába – komponáltam a madár „arcát”. Az élénksárga szemei és a kissé elvont „arcvonásai” enyhe mitikus ízt kölcsönöznek az öltözéknek. Visszafogott, natúr színeket használtam, hogy a színek harmóniában maradjanak a mintákkal és a formákkal. Fürtös tibeti juh, tollas szőrzetű ezüstróka és nyírott nyúlszőrme felhasználásával készült a munkám.”

Petrovics Kinga

Kiemelt képünkön a Bunda kategória I. helyezettje, Hidegföldi Erika pávaszemes alkotása látható. Forrás: Petrovics Kinga.

Iratkozzon fel hírlevelünkre