Indul a IV. Nemzeti VERSeny

Idén negyedik alkalommal rendezik meg a versek népszerűsítéséről szóló videópályázatot, melynek döntője a Nemzeti Színházban lesz.

A Nemzeti Színház és a Magyar Versmondók Egyesülete 2019-ben negyedik alkalommal hirdeti meg határokon átívelő, felmenő rendszerű versmondó és versklip versenyét, a Nemzeti VERSenyt. A VERSeny valamennyi korosztálynak szól, az anyaországban, a Kárpát-medencében, szerte Európában és az óceánon túl, minden nem hivatásos magyar versmondó részére.

A Nemzeti VERSeny fő célja a klasszikus és kortárs költészet újszerű tolmácsolása, a költészet és a versmondás népszerűsítése és a kulturális identitás erősítése.

Lutter Imre, a rendezvény főszervezője elmondta, annak idején a Nemzeti Színházzal és a Magyar Versmondók Egyesületével szerettek volna egy olyan fórumot teremteni a költészet megszólaltatására, amely nem pusztán a hagyományos versmondás eszközeivel él, hanem egy új, innovatívabb módszerrel a fiatalokat is jobban megérinti.

„A Kaleidoszkóp VersFesztivál versenyprogramjába néhány éve beépült versfilm még egészen új műfajnak számít. Itt nemcsak a versmondó tehetsége, hanem vizuális látásmódja is megmutatkozik” – mondta el Lutter Imre.

Hozzátette, a verseny egyik fontos eleme, hogy a világ bármely pontjáról küldhetnek be videót a jelentkezők, így nem csak a Kárpát-medencében élőket, hanem az óceánon túl élő magyarokat is meg tudják szólítani.

Fotó: Nemzeti VERSeny

„A versmondás egy másfajta kultúráját tudtuk megteremteni, ami annyira népszerű, hogy amikor ezeket a versklipeket feltöltik a Nemzeti VERSeny YouTube csatornájára, néhány hét alatt több tízezren, olykor százezren is megnézik a versekre alkotott filmeket. Ezáltal azokat az embereket is el tudjuk érni, akik eddig nem foglalkoztak a költészettel, mert vagy nem olvasnak, vagy a költészet kapcsán alapvetően az iskolai verstanulás »kényszere« jut eszükbe, s a vers legfeljebb egy rímes csodabogárként él a fejükben, nem pedig úgy, mint az élet történéseinek profi lenyomata, mindannyiunk érzéseinek vagy gondolatainak megfogalmazása. A versfilmek, versklipek sokakhoz könnyen eljutnak, így a versek is utat találnak az új befogadókhoz” – emelte ki a VERSeny főszervezője.

A verseny védnöke Vidnyánszky Attila Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező, a Nemzeti Színház főigazgatója.

Az idei Nemzeti VERSeny fő témája a ’89-es időszak, a rendszer-változtatásról szóló költészet, emellett a VERSeny a száz éve elhunyt Ady Endre és a harminc éve elhunyt Weöres Sándor lírájának és a klasszikus, illetve kortárs magyar irodalom szabadon választott verseinek is teret ad.

A verseny három fordulóból áll, az első két forduló online, míg a harmadik a Nemzeti Színházban zajlik közönség előtt, november 9-10. között. Az élő szuperdöntőt a Nemzeti VERSeny Facebook-oldalán is közvetítik.

A jelentkezésnél nincs korosztályi megkötés, minden magyar nyelvű, nem hivatásos versmondó, verskedvelő jelentkezhet. Nincs is másra szükség, mint egy okos telefonra vagy egy kamerára, felvenni egy vers elmondását, és ezt a versvideót a YouTube-ra feltölteni, a felhívásban megjelölt módon. A www.vers.hu/nemzetiverseny oldalán tölthető le a jelentkezési lap, amelyre a versvideó linkjét is rá kell írni, majd beküldeni a jelentkezési lapot és annak mellékletét a nemzetiverseny@gmail.com címre. A jelentkezés határideje 2019. május 1., éjfél.

Fotó: Nemzeti VERSeny

„A dolgok változnak. A vers örök” – az idézet igazságát mutatja, hogy nagyjából 200-220 körül van a jelentkezők száma minden évben, közülük is a következő évi versenyre 30-35 versenyző a visszatérők száma. Nagy tehát az érdeklődés – mondja a résztvevőkről Lutter Imre. Az 5 évestől a 94 évesig mindenféle korosztályból kerülnek ki versenyzők, de a legtöbben a gimnazisták, egyetemisták, valamint a középkorosztály képviselői jelentkeznek. A közönségarány a versklipek látogatottságát tekintve 10-12 ezer fő körül mozgott az első VERSeny idején, de a második és a harmadik Nemzeti VERSeny klipjeinek nézettsége már több tízezres növekedést hozott, a Nemzeti Színházban megrendezett élő szuperdöntőt pedig szintén sok ezren követik figyelemmel a Facebookon.

Fotó: Nemzeti VERSeny

Díjakat az élő döntő versenyzői kapnak, akik emléklappal és tárgyjutalmakkal térhetnek haza, emellett a zsűri arany-, ezüst- és bronzminősítéseket nyújt át a versenyzőknek. Az első két forduló versenyzői különdíjakat is kapnak. A zsűri tagjai a Nemzeti Színház és a Magyar Versmondók Egyesülete művészei, szakemberei, és külön kuriózum, hogy a nézők is szavazhatnak az általuk legjobbnak vélt versmondókra és versfilmekre. Érdemes tehát feliratkozni a Nemzeti VERSeny YouTube csatornájára és a VERSeny facebook oldalát is követni. A kiemelt figyelem persze annak is szól, hogy a Nemzeti Színházban fellépni a Nemzet Színészeinek nyomában, óriási lehetőség. Azoknak a fiataloknak is, akik a művészi pályát választják hivatásuknak, de azoknak a műkedvelőknek, versrajongóknak, a költészet szerelmeseinek is, akiknek van véleménye a világról, az emberekről, az életről, és mernek hozzányúlni a klasszikus és kortárs költészet gyöngyszemeihez. Azért, hogy kiálljanak, és versben mondják el vagy versfilmmel mutassák meg, ők mit gondolnak vagy mit éreznek.

Lutter Imre, Bakos-Kiss Gábor zsűritársával egy hangulatos videóban is biztatja a verskedvelőket, hogy nevezzenek a Nemzeti VERSenyre.

A Nemzeti VERSenyre jellemzően anyaországi és határon túli magyarok egyaránt jelentkeznek, a környező országok magyarlakta települései mellett Svájcból, Németországból, Angliából, sőt Kanadából és az Egyesült Államokból is küldtek már versvideót. Ahogy a VERSeny József Attilától kölcsönzött szlogenje invitál: Te is „Mondd el, mit szoktál…”.

Iratkozzon fel hírlevelünkre